Kırşehir'de 700 bin dekara nohut ekilecek

26 September Tuesday, 2023
Nohut üretiminde Türkiye'de ilk 3'te yer alan Kırşehir'de 700 bin dekar alanda üretim hedefleniyor. Bu sene 70 bin tonluk üretim beklenirken, önümüzdeki yıllarda 100 bin tona çıkması hesaplanıyor.
Kırşehir'de 700 bin dekara nohut ekilecek
Kırşehir'de 700 bin dekara nohut ekilmesi hedefleniyor.

Bir karış toprağın bile boş bırakılmayacağını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, il genelindeki 500 bin dekar alanda not üretiminde en büyük payı 250 bin dekarla Kaman ilçesinin sağladığını belirtti.

Üretilen nohudun depolanması ve paketlenmesine yüzde 50 hibe desteği sunulduğunu aktaran Seçen, bu sene yağışların ve iklim şartlarının iyi olmasıyla bereketli bir sezon geçirildiğini söyledi.

Üretimin kesintiye uğramaması, toprağın boş bırakılmaması için nohudun önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Seçen, "Kuru tarım yapılması nedeniyle iki yılda bir üretim yapan bir iliz, nadasa bıraktığımız alanları özellikle nohut ile değerlendirmeye çalışıyoruz. Tohum desteği sağladık. Bu destekle her geçen gün nadas alanlarımızın daraldığını, çiftçimizin üretime devam ettiğini, nohut ekilişinin de arttığını görüyoruz." dedi.

Nohudun satışında problem olmadığını dile getiren Seçen şunları kaydetti: "Nohut, organizasyon ağı çok iyi kurulmuş alıcısı hazır, talep gören, birim alanda yüksek verim elde edilen, katma değeri yüksek bir ürün. Kırşehir'de 500 bin dekara nohut ekiliyor. Önümüzdeki yıllarda 700 bin dekara kadar ulaşmak istiyoruz. Bunu yaparken de yöreye en uygun ve hava şartlarına dayanıklı çeşitlerin ekimini gerçekleştireceğiz. Bu sene 70 bin ton civarında olan üretim inşallah önümüzdeki yıllarda ekili alanların da artmasıyla 100 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz."
 
 
tarım orman Kırşehir nohut