Kış bitti, koyunlar meralarda yeşille buluştu

16 April Tuesday, 2019
Küçükbaş hayvan üreticileri hayvanları meralara çıkardı. Karların erimesiyle yeşile bürünen meralar üreticinin yem maliyetinin düşmesine de büyük katkı sağlıyor. Bingöl'de yaylalara çıkmaya hazırlanan besiciler, hayvanları bütün gün merada otlatıyor.
Kış bitti, koyunlar meralarda yeşille buluştu Bahar geldi, karlar eridi, meralar yeşillendi…

Koyunlar yaylaya çıkmadan önce meralarda taze ota doydu.

Zorlu geçen kış aylarını geride bırakan ve yaylalara çıkma hazırlığı yapan Bingöllü küçükbaş hayvan üreticileri, karların erimesiyle yeşile bürünen meralarda hayvanlarını otlatıyor.

Son yılların en çetin kışının yaşandığı kentte hayvanlarını ahır ve ağıllarda kuru ot, arpa, saman ile besleyen küçükbaş hayvan üreticileri, havaların ısınmasıyla hayvanlarını meraya çıkardı.

Beyaz örtünün kalkmasıyla hayvanlar Bingöl Ovası'nda otlamaya başlarken üreticiler de yem maliyetinden kurtuldu.

Üretici Kazım Temiz, kış aylarını merkeze bağlı Kılçadır köyünde geçirdiklerini, bol karlı ve uzun bir kış sezonunu geride bırakmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Artık hayvanların merada kendi imkânlarıyla beslendiğini anlatan Temiz, "Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşıyorum. Kışın hayvanları Bingöl'e getiriyoruz, kışı burada geçiriyoruz. İlkbaharda tekrar Karlıova'ya yaylaya gidiyoruz. Kışı atlattık, ilkbahar da güzel geçiyor. Mera da güzel, Allah'a çok şükür bol çayır çimen var. Artık hayvanlar merada kendini doyuruyor. Çayır da çok. Allah'a şükür mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Temiz, sabah çıkardıkları hayvanları 12 saat merada otlattıktan sonra akşam tekrar ağıla götürdüklerini dile getirerek şimdilik 12 saat, yaz aylarında ise 24 saat koyunlarla bir arada olduğunu söyledi.

10 yıldır hayvancılık yaptığını vurgulayan Temiz, yılın 2 ayını yollarda, 4 ayını Karlıova ilçesine bağlı Hasanova köyü yaylasında, 6 ayını ise Bingöl merkezdeki kışlaklarda geçirdiklerini, yaklaşık 600 baş hayvanın olduğu sürü ile 6 ailenin geçimini sağladığını aktardı.
 
mera koyun küçükbaş hayvancılık yayla bingöl