Konya Şeker yerli ve milli patates tohumu ile verimi artırdı

12 February Tuesday, 2019
Konya Şeker, patates tohumluğu konusunda yurtdışına bağımlılığı ortadan kaldırmak için kurulan Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisleri’nde hastalıklardan ari, yerli ve milli patates tohumları üretiyor. Üretilen 7 bin 658 ton tohum da 3 yılda üreticilere dağıtıldı.
Konya Şeker yerli ve milli patates tohumu ile verimi artırdı Konya Şeker’in, hem patates tohumluğu konusunda yurtdışına bağımlılığı ortadan kaldırmak, hem de dondurulmuş parmak patates ve patates nişastası üretimi yapmak için kurduğu Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesislerinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kurum,  nitelikli hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla 2013 yılında faaliyete başlattığı Doku Kültürü Laboratuvarında hastalıklardan ari, yerli ve milli patates tohumları üretiyor.

Çalışmalar patates sürgününden fide üretimi ile başladı. Önce seralarda mini yumruların üretilmesi, sonrasında çiftçi şartlarında mini yumrulardan patates tohumlarının üretilmesi ile devam eden ve yaklaşık 4 yıl süren patates tohumluğu üretim süreçlerini başarıyla tamamlayan Konya Şeker,  3 yılda elde edilen 7 bin 658 ton patates tohumunu da üreticilere dağıttı.

Patates üretiminde hastalıklardan ari genç yerli patates tohumluğunun kullanılması bir yandan tarımsal üretimde verimliliği arttırırken, diğer yandan toprağın hastalanmasının önüne geçiyor. Bütün bunlarla birlikte ülkemizin döviz sarfiyatının azaltılmasını da sağlıyor.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk yaptığı yazılı açıklamada, yatırımlarına devam edeceklerini belirtti; "Bugün kapasite artışı sağlayacak ilave yatırımları yaparak, doku kültürü laboratuvarımızın üretimini 10 dekar serada ve yılda 3 milyon adet mini yumruya çıkardık.  Dağıttığımız tohumlarla 7,5 milyon avronun ülkemizde kalmasını sağladık. Konya Şeker, patates tohumluğuna el attı, ithalatı daralttı, verimli ve kaliteli üretimin önünü açtı.” dedi.
 
patates yerli tohum konya