Köy yaşamı her yönden destekleniyor

17 May Wednesday, 2023
Hakkâri’de çiftçilere verilen küçükbaş hayvan desteğiyle hayvancılık güçleniyor. Kentte yaşam standartlarının artırılması için yüzde 50 hibeli verilen destekten 200 çiftçi yararlandı. Van’ın köylerinde ise yeniden hayvan ve kuş sesleri yankılanıyor. Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla eski güvenli günlerine dönen yaylalarda çok sayıda üretici huzur içinde hayvanlarını besliyor.
Köy yaşamı her yönden destekleniyor
Üreticiye hayvan, köylere huzur desteği…

Van’da güvenlik güçlerinin operasyonları başarıyla sonuçlandı. Yaylalara çıkma yasağı kaldırıldı.

Terör örgütünün saldırıları nedeniyle başlatılan yaylalara çıkma yasaklarından dolayı yıllarca değerlendirilemeyen Faraşin bölgesindeki yaylalarda, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sayesinde artık koyun, keçi ve kuşların sesi yankılanıyor.

Bölgenin terörden arındırılmasının ardından yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasıyla Şırnak, Hakkari ve Van sınırları arasında yer alan Faraşin yaylaları, yeniden hayvancılığın merkezi haline geldi.

Temiz havası, doğal su kaynakları, yemyeşil doğası ve verimli otlakları bulunan yaylalara çıkan besiciler ve göçerler, yıllar sonra huzur ve güven içinde bölgede konaklıyor, hayvanlarını besliyor.

Havanın ısınmasıyla birçok ilden yüzlerce besiciye ev sahipliği yapan, başarılı operasyonların arından "huzur yaylası" olarak adlandırılan Faraşin, her yıl bu dönemlerde küçükbaş hayvanların ve bünyesinde barındırdığı kuşların sesiyle şenleniyor.

Yörede yaşayan kadınlar da yaylaya çıkarak Van'ın en önemli lezzetlerinden olan otlu peynirde kullandıkları otları topluyor.

"Bereketli bir süreç bizi bekliyor"

Bölgede hayvancılık yapan Kerem Şeylan, her yıl bu dönemlerde sürüsü ile bölgedeki yaylalara geldiğini, hayvanlarını burada otlattığını söyledi.

Yaylaların artık güvenli ve huzurlu olduğunu belirten Şeylan, şöyle konuştu: "Kış boyunca kent merkezinde ağıllarda baktığımız hayvanlarımızı, havaların ısınmasıyla yaylalara götürüyoruz. Bu yolculuğumuz günlerce sürebiliyor. Yaylalar güvenli, nerede istesek duruyoruz, istediğimiz yerde çadır kuruyoruz. Eskiden böyle değildi, sıkıntılar çoktu. Faraşin bölgesi bile şimdi çok güvenli. Burada karakollar var. Şimdi hayvancılık da çok güzel. Hayvan fiyatları istenilen seviyeye geldi. Bereketli bir süreç bizi bekliyor. İnşallah seçimden sonrada bu durum devam eder."

Kentte 40 yıldır hayvancılıkla uğraştığını anlatan Kasım Çetin,  "Eskiden yaylalara çıkmak sıkıntılıydı. Çok şükür şimdi gönül rahatlığıyla hayvanlarımızı yaylara götürebiliyoruz. Bu süreçte hayvanlar da değer kazandı. Şu an koyunun çiftinin fiyatı 5 bin lira civarında. Bu durum bizi mutlu ediyor." dedi.

"Tüm yaylalarımız temizlendi"

Abdülbari Şeylan da sürülerini Çatak tarafındaki yaylalara götürmek için günlerdir yol geldiklerini belirtti.

Yasaklı yayların hepsinin şu anda vatandaşların hizmetinde olduğunu vurgulayan Şeylan, "Şu anda gerek biz gerekse il dışından gelen göçerler, rahatlıkla yaylalara çıkıp hayvanlarını otlatıyor. Bu konuda bize çok yardımcı oldular. Tüm yaylalarımız temizlendi. Allah devletimizden, Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Onun sayesinde şu an çok rahatız. Devletimiz bütün yaylaları serbest etti. Şükür ki artık kimse zarar görmüyor ve biz de devletimizin bayrağı altında huzurlu bir şekilde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hakkâri’de de sürüler devlet desteğiyle büyüyor

Hakkari'de "Hayvancılığı Geliştirme Projesi" kapsamında kent genelinde 200 çiftçiye yüzde 50 hibeli 4 bin küçükbaş hayvanın dağıtımına başlandı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, kente 30 kilometre uzaklıktaki Çiftlik mevkisinde düzenlenen programda, besicilerle sohbet etti, taleplerini diledi.

Hayvancılığın gelişmesi için besicileri desteklemeye devam ettiklerini belirten Akbıyık, kentte yaşam standartlarının artırılması için projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

İl Özel İdaresinin yürüttüğü çalışma kapsamında çiftçilere yüzde 50 hibeli koyun ve keçi verdiklerini anlatan Akbıyık, şöyle konuştu: "Hayvancılık ilimiz için çok önemli. 'Köyümde Yaşamak İçin Biri Sürü Nedenim Var" projesi kapsamında da birçok vatandaşımız 250 bin liralık krediye başvuruyor. Hakkari'de hayvancılık gelişiyor. İlçelerimizin potansiyellerine göre projeler yapıyoruz. Yüksekova'da daha önce bine yakın manda dağıttık. Şemdinli'de arıcılığı, Derecik'te seracılığı, Çukurca'da da Zap markasını ve turizmi, Hakkari'de de kilimi destekliyoruz. Bu çalışmalarını hapsini vatandaşlarımıza gelir sağlamak için yürütüyoruz. Esas çözüm organize sanayimizin bitirilmesi. Onu da kuruyoruz. Terör nedeniyle azalan hayvancılığı da eski günlerine döndürmek için devlet olarak büyük çaba içindeyiz."

Konuşmanın ardından, küçükbaş hayvanların besicilere teslimine başlandı. Hayvan desteği alan üreticiler araçlarına yükledikleri koyun ve keçilerle köylerine döndü. Besiciler desteklemelerden son derece memnun olduklarını ifade etti.
van yayla hayvancılık köy güvenlik hakkari küçükbaş hayvan destek tarım ve orman