Köyceğiz’in önder kadın çiftçileri kooperatifçiliği tanıyor

26 June Wednesday, 2019
Muğla Köyceğiz İlçesinin farklı mahallelerinden önder kadın çiftçiler bir araya gelerek kooperatif kurmak için ilk adımı attı. Kooperatifçilik konusunda bilgilenmek isteyen kadın üreticilere hem eğitim ve hem de teknik gezi desteği sağlandı.
Köyceğiz’in önder kadın çiftçileri kooperatifçiliği tanıyor Haber: Selma Erez-Emine Şirin
Kamera: Uğur Acar

İlk olarak İlçe Müdürlüğünce ön bilgilendirme yapılan 10 kadın üreticiye İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman Kurnaz ve Köyceğiz İlçe Müdürü Hakan A. Mukyen ile teknik personel eşliğinde eğitim ve teknik gezi desteği sağlandı. 
 
Menteşe İlçesinde faaliyet gösteren, kurucuları ve ortakları kadınlardan oluşan S.S.Merkez Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziyaret edildi.  Kooperatifin kuruluşu ve çalışması hakkında Kooperatif Başkanı Bahar Öksüz Ekim’den bilgi alan kadın üreticilere Köy-Koop Merkez Birlik Başkanı Eray Çiçek kooperatifçilik hakkında bilgi verdi. Kooperatifin Pazar yerindeki satış yeri ziyaret edildi.
 
İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından 6 teknik personel ve 10 kadın çiftçinin katılımıyla İzmir’in Seferihisar ilçesindeki S.S. Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziyaret edildi. Teknik gezi kapsamında ilk olarak “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağına” gidilerek Kooperatif kurucularından Seval Doğanlar ve kooperatif ortakları Köyceğiz kadın çiftçilerle bilgi alış verişinde bulunuldu.
 
Kooperatif kurucularından Seval Doğanlar 2010 yılında kurulan kooperatifin kuruluşu ve projeleri hakkında bilgi verdi. Daha sonra kooperatife ait Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağında kadınlara yöresel yemekler tattırılarak, kooperatifleşme konuşuldu.
 
Köyceğizli kadın üreticilerin ortak görüşü de “Her iki kooperatifin kuruluş hikâyelerini dinlemek, başarılarını görmek ve birebir ziyaret bizi kooperatif kurma konusunda cesaretlendirdi. Kadınlar istedikten sonra her türlü başarıyı başarabileceklerini gördük. Bu da bizi cesaretlendirdi. İl ve İlçe Müdürlüğünden mevzuat ve kuruluş hakkında bilgi istiyoruz. Bizde kooperatifleşmenin önemini ve gücünü gördük. Kadınların başarısı bizi mutlu etti. İl ve İlçe Müdürlüğünün desteği bizi mutlu etti ve kendimize olan güveni arttırdı” oldu.
 
 
köyceğiz kadınkooperatifleri muğla kadıngirşimci destek hibe köy-kop