Köyde kadınların işi kışın da zor

18 February Monday, 2019
Yaz aylarında hem evde hem tarlada çalışıp besicilik de yapan kadınlar için kış mevsimi de zor geçiyor. Muş'ta kadınlar, günlük ev işlerinin yanı sıra ahırda hayvanlarına bakmaya da devam ediyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Güler Korkmaz kışın yaşadığı zorlukları "Fedakarlık yapmazsan köyde yaşamak çok zor.” diye özetliyor.
Köyde kadınların işi kışın da zor Doğu Anadolu Bölgesi’nde besicilerin kış mesaisi de zorluklarla dolu.

Çetin kış şartlarında kadınlar hem evlerinin, ailelerinin hem de besledikleri hayvanların tüm yükünü omuzluyor.
Sabah erkenden kalkıp sobayı yakan, çocukları için kahvaltı hazırlayıp okula uğurlayan kadınlar, ardından hayvanlarının bakımları için eşlerine yardım ediyor.

Gün boyu hayvanlara yem veren, ahırları temizleyen ve yeni doğmuş kuzulara süt veren kadınlar, bu arada çamaşır ve bulaşık yıkıyor, evini silip süpürüyor.

Kadınlar dondurucu soğuğa ve kara rağmen işlerini aksatmadan özveriyle yapıyor.

Muş’un Savaşcılar köyünde yaşayan 8 çocuk annesi Güler Korkmaz, bütün zorluklarına rağmen hayatından memnun olduğunu söyledi.

Köy yaşamının bir yandan çok güzel, bir yanda da zahmetli olduğunu belirten Korkmaz, "Fedakarlık yapmazsan köyde yaşamak çok zor. Sabah kalktığımda ilk önce sobayı yakıyorum, çocukların kahvaltısını hazırlayıp okula gönderiyorum. Sonra eşime yardım etmeye gidiyorum. Elimden geldiğince eşime destek olmaya çalışıyorum. Bir yandan bulaşık ve çamaşır yıkıyorum, bir yandan da evi temizliyorum. Kendime zaman ayıramıyorum." ifadesini kullandı.

Korkmaz, yılın altı ayı karda yaşamak zorunda kaldıklarını, bazen kar ve tipi nedeniyle koyunlarına bile yem veremediklerini dile getirdi. Bütün zorluklarına rağmen hayatından memnun olduğunu anlatan Korkmaz, işlerin bir bölümünü yaparak eşine "omuz verdiğini" belirtti.

Güler Korkmaz'ın eşi Rauf Korkmaz ise tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ifade etti.

Köy yaşamının çok zor geçtiğini vurgulayan Korkmaz, "Buna rağmen eşim bana destek oluyor. Hayvanlarımıza beraber bakarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim sadece ev işi yaparsa, bu hayvanlara bakamam. Eşim destek olmazsa tek başıma bu yükün altından kalkamam." dedi.
 
muş kırsalda kadın besici kış