Köyüne döndü kooperatif kurdu

23 December Friday, 2022
Samsun'un Bafra ilçesinde 41 yaşındaki Gülşen Hekimoğlu, şehir hayatını bırakıp tarıma yöneldi. Arkadaşlarıyla Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.
Köyüne döndü kooperatif kurdu
Samsun'da doğup büyüyen Gülşen Hekimoğlu şehir hayatından sıkıldı. Yaşadığı Ankara’dan memleketine geri dönen Hekimoğlu üretime başladı.

2 yıl önce kendi birikimini kullanarak arazi kiralayan Hekimoğlu, kekik, nane, ada çayı, ekinezya gibi tıbbi ve aromatik bitkiler üretmeye başladı. Bir süre sonra eşinin de desteğiyle araziyi satın alan Hekimoğlu, bu yıl çilek üretimine de yöneldi.

Çocuğu belli bir yaşa geldikten, kendisine bağımlılığı azaldıktan sonra iş arayışına girdiğini dile getiren Hekimoğlu, "Araştırma yaptım. Ailem çiftçilikle uğraştığı için tarım sektörü ilgimi çekti ve bu sektöre girmeye karar verdim." dedi.

Eşinin tarım sektöründe çalışmasına önceleri sıcak bakmadığını, bunun üzerine bireysel emeklilikteki parasıyla küçük bir arazi kiraladığını anlatan Hekimoğlu, "Tarım sektörüne ilgimin ciddi olduğunu anlayan eşim, maddi ve manevi destek vererek araziyi satın aldı. Burada tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye başladım." bilgisini paylaştı.

Daha sonra 6 arkadaşıyla tarım sektöründe üretim yapmak için kooperatif kurduklarını belirten Hekimoğlu, şunları kaydetti: "Bugün 10 üyesi bulunan kooperatifimizin ortakları şehirde yaşayan, köyde arazileri olan, arazilerini işlemeyen kadınlar. Kooperatif ortaklarımızla kekik, tıbbi nane, tıbbi ada çayı, ekinezya, aynısefa, aronya gibi bitkiler üretiyoruz. Diktiğimiz ürünleri hasat ettik ve toptan satışa sunduk. Asıl hedefimiz, ürettiğimiz bitkileri katma değerli hale getirerek Türkiye geneline pazarlayabilmek."
 
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesinden ortak proje kapsamında çilek fidesi desteği aldığını, 2 dönümlük arazisine haziran ayında çilek diktiğini anlatan Hekimoğlu, "İlk hasadı ağustos ayında aldım. Bu zamana kadar bir tonun üzerinde hasat yaptım. Zor bir sektöre girdiğimin farkındayım ama Kovid-19 salgını döneminde de gördük ki vazgeçemediğimiz tek sektör tarım sektörü ve tarım hepimizin geleceği." diye konuştu.
Hekimoğlu, eşinin de Samsun'a taşınmasının ardından tarım alanında birlikte çalışacaklarını sözlerine ekledi.
tarım orman kadın girişimci samsun