Kuraklığa karşı can suyu: ‘Ekobox’

02 February Tuesday, 2021
Dünyada hızla artan kuraklığa karşı sulamasız ağaç yetiştirmeye imkan sağlayan ekobox İzmir’de 20 ceviz fidanına uygulandı.
Kuraklığa karşı can suyu: ‘Ekobox’ Haber: İzmir İl Enformasyon

Fidanları büyütüyor, kuraklıkla mücadele ediyor…

Sulamasız ağaç yetiştirmeye imkan sağlayan ekobox, İzmir’de 20 ceviz fidanına uygulandı.
Dünyada hızla artan kuraklığa karşı duyarsız kalmayan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Buca İlçesinde bitkilerin su ihtiyacını düzenli olarak karşılayan bitki destek ünitesinin ilk denemesini yaptı.

Ülke ve dünya olarak kuraklığa doğru giden bir iklimde yaşadığımızı belirten İl Müdürü Özen, “İzmir ilinde bu deneme bahçesini kurup kuraklığa ve susuzluğa karşı bu denemenin sonuçlarını görmek istiyoruz” dedi.

Ekobox sisteminin sulama imkânları kısıtlı, kurak, taşlı, kumluk gibi tüm arazi tiplerinde bitkisel üretimin yapılmasını sağladığını belirten Özen, “Burada yapmaya çalıştığımız, ekobox adı verilen bu düzeneğin meyve bahçelerinde meyve fidanının dibine entegre edip içerisine koyacağımız yaklaşık 15 litre su ile 1 yıl boyunca bir daha su vermeden meyve fidanının ayakta kalmasını sağlamak. Şu ana kadar farklı yerlerde yapılan denemeleri incelediğimizde su vermeden özellikle çok su isteyen veya taban suyu yüksek olmayan kıraç yerlerde çok faydalı sonuçlar verdiğini gördük. İnşallah yapacağımız bu deneme bahçesinde de biz İzmir ilimizde şimdiden kuraklığa karşı bir önlem almak istiyoruz. Sonuçları olumlu olursa ve fayda sağlanırsa İzmir ilimizde tüm üreticilerimize de bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Herhangi bir su kaynağı, elektrik enerjisi, basınçlı sulama sistemi gibi yatırımlar olmadan sulama sağlayan ekoboxun meyve yetiştiriciliğine kazandırılmasıyla çiftçilerin gelirinin artması ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
izmir buca ekobox kuraklık sulama fidan tarım ve orman