Kuru bezelye üretimi için girişimler sürüyor

01 June Wednesday, 2022
Saklama süresinin uzunluğu ile ön plana çıkan bakliyatta yeni bir damak tadı olan kuru bezelye üretimi için Adana’da girişimler sürüyor. Yeşil bezelyeye oranla daha fazla kazandıran kuru bezelye avantajlarıyla üreticinin dikkatini çekiyor.
Kuru bezelye üretimi için girişimler sürüyor HABER: Adana İl Enformasyon, Osman BALCI
FOTOĞRAF-KAMERA: Osman BALCI
 
İçerdiği yüksek düzeydeki protein ile yeşil sebze olarak sofralarda yer alan bezelye, form değiştirerek nohut, kuru fasulye gibi bundan sonra kuru olarak da üretilmesi için girişimler sürüyor.

Adana’daki çalışmalarda yeniliklerin üreticilere duyurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla çiftçi koşullarında ekimi yaptırıldı.

Ekimleri denetleyen Karaisalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli Mühendis Neşet Gültekin kuru bezelyenin alternatif yeni bir ürün olacağını belirtti. “Üreticiye farklı bir ürünü göstermek, ülke ekonomisine farklı bir ürünle katkıda bulunmak için kuru bezelye denemesi yaptık. Protein değeri çok yüksek olan kuru bezelyenin nohuta, ete ikame olacağını ve pek çok yerde kullanılacağını düşünüyoruz.” dedi.

Üretici Sedat Gök ise ilk kez ekimini yaptığı kuru bezelyeden memnun kaldığını belirterek, “Başka çiftçilere de önereceğim. Yeşil bezelyeyi çok düşük fiyata veriyorduk. Kuru bezelyenin proteini yüksek olduğu gibi fiyatı da yüksek. Saklama süresi de çok uzun. Buğday gibi, nohut gibi ambarda uzun süre depolayabiliriz. Sonrasında satabiliriz.” diye konuştu.
tarım orman adana karaisalı kuru bezelye üretim