Lezzetiyle ünlü Denizli ayvası ihracat yolunda

09 November Monday, 2020
Denizli'de, lezzetiyle ünlenen ve yaklaşık 30 ülkeye ihraç edilen ayvada hasat dönemi başladı.
Lezzetiyle ünlü Denizli ayvası ihracat yolunda Haber: Denizli İl Enformasyon
Fotoğraf: Ümit KARAKUZU
 
Pamukkale ve Honaz ilçelerindeki verimli tarım arazilerinde yetiştirilen ayvada yüksek rekolte ve kalite beklentisi üreticinin yüzünü güldürdü.

Bölgede nardan sonra ana geçim kaynakları arasında yer alan ayva, işçiler tarafından sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlıyor. Ayvalar daha sonra kalitesine göre ayrılarak iç piyasa ve ihracat için hazır hale getiriliyor. 

Başta ABD, Hollanda, Almanya ve Rusya olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye ihraç edilen ayvanın pazar payının her geçen yıl artması üreticiyi memnun ediyor.

Bu yıl yaklaşık 8 bin dekar alanda üretilen ve 20 bin ton rekolte beklenen ayvanın tanıtım çalışmalarıyla daha fazla ülkeye ulaştırılması için çalışmalar sürüyor.

Denizli ayvası, kalitesi, sulu ve sert meyve yapısı, tadındaki şeker, asit oranındaki denge dolayısıyla tüketici tarafından daha çok tercih ediliyor.

Büyük bölümü ihraç edilen ayvada hasat yaklaşık 1,5 ay sürüyor.

Denizli'nin Tavas ilçesinde devam eden ayva hasadına katılan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu, Tavas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil Nas da katıldı.
denizli ayva hasat tavas ihracat tarım ve orman