Malatyalı kayısı üreticilerinin hayali gerçekleşti

27 October Tuesday, 2020
"Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da üreticilerin uzun yıllardır beklediği lisanslı depo açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti.
Malatyalı kayısı üreticilerinin hayali gerçekleşti "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da üreticilerin uzun yıllardır beklediği lisanslı depo açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti.
 
Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya Ticaret Borsası ve Lisanslı Depo AŞ tarafından inşa edilen lisanslı kuru kayısı deposu hizmete girdi.
 
Tesisin resmi açılışı da Malatya'daki programları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, video konferans yöntemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bulunduğu Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne bağlanılarak yapıldı.
 
Toplam 30 bin metrekare alan üzerine kurulan 6 bin ton kapasiteli, 31 milyon 922 bin liraya mal olan depoda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ürün alımı gerçekleştiriliyor.
 
TMO'nun kuru kayısıyı 21-23 liradan alacağını açıklaması ve ürün alımlarının başlaması, kentte büyük sevinç yarattı.
 
"Kayısıda müdahale alımını başlattık"
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya denilince akla kayısı geldiğini belirterek, kayısıda müdahale alımına başlandığını hatırlattı. Pakdemirli, "Uzun bir çalışma döneminden sonra kayısı ile ilgili bir alım süreci yapabilir miyiz diye çalıştık. Cumhuriyet tarihinde yapılmamış bir işti. Cumhurbaşkanımız da destek oldu. İlk defa toprak Mahsulü Ofisi kayısı alımına başladı. Kükürtlü 21 TL’den, kükürtsüz 23 TL’den olmak üzere alımlara başladık. Söz vermiştik, sözümüzü de tuttuk. AK Parti hükümetleri öncesinde müdahale alımları vardı. Sadece alımlar vardı, destek yoktu. AK Parti hükümetleri döneminde ise sadece destek oldu. Müdahale alımları mümkün mertebe yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile hem müdahale alımlarını hem de desteği devreye aldık. Bunu da devam ettiriyoruz Desteği de geçen yıldan bu yıla yüzde 36 arttırarak, 22 milyara çıkardık" şeklinde konuştu.
 
"Tarımsal Gayri Safi Hasıla 276 milyara çıktı"
 
Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile tarımsal gayri safi hasılanın arttırıldığını belirterek, "Son 2 yılda, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminde tarımsal gayri safi milli hasılamız, yüzde 45 artarak, 189 milyardan 276 milyar liraya kadar geldi. Destek bizden, gayret sizden bereket Allah’tan. Kabineye atanmamla beraber kendime söz vermiştim. Amacımız sahada hiçbir ürünle alakalı zarar eden müstahsil bırakmamaktı. 2019 yılında bunu da gerçekleştirdik.2020’de de pandemiye rağmen, bunları bir bir gerçekleştirdik. 2020’de Malatya’ya 90 milyon Tl destek verdik. 18 yılda, 3.2 milyar TL destek verdik. Bugünün parasıyla 18 yılda 50 milyon hibe verdik. Malatya’da orman ile3 milyarın üzerinde yatırım yaptık. 10 baraj bir gölet yaptık, 10 baraj daha yapacağız. 400 bin dekar alanı sulamaya açtık, 76 milyon fidan diktik. 4 bal ormanı ve 3 mesire yeri inşa ettik" ifadelerini kullandı.
 
Gıdanı koru kampanyası için çağrıda bulundu
 
Bakan Pakdemirli, geçen yıl gerçekleştirilen "Geleceğe Nefes Kampanyası'nın bu yıl da süreceğini kaydederken, yeni bir kampanyaya daha başlanacağını ifade etti. Başlatılacak Gıdanı koru kampanyası ile ilgili detayları açıklayan Pakdemirli, "Hepiniz geçen sene” geleceğe nefes” kampanyamızı hatırlarsınız. Aynı gün, 1.2 milyon kişinin sahaya çıkıp, 4 saat içerisinde 13.8 milyon fidan diktiği Cumhuriyet tarihinin en büyük kampanyalarından birini hep birlikte yaşadık. 11 Kasım’da tekrar geleceğe nefesi yaşayacağız, sahalarda olacağız. Bunun kadar önemli bir projemiz daha var. Gıdanı Koru kampanyası var. Öyle bir ecdattan geliyoruz ki, ekmeği yerde gördüğümüz zaman öper, alnına koyar ve bir duvarın üstüne koyardı. Refahın artışı ile beraber, biraz daha gıdamızı dikkatli kullanmadığımızı ortaya çıktı. Gıdayla ilgili bir problem yok. Üretilen 3 kilo gıdadan bir kilosu çöpe gidiyor. Biz de kampanya başlattık. Bu konudaki farkındalığı arttırmak istiyoruz. Sosyal medya üzerinden çeşitli yarışlar olacak. Tek isteğim sofranasahipçık.com adresine girip, gıdanızı atmayacağınız, planlı alışveriş yapacağınıza dair burada söz vermenizdir. Burada dünyada rekor kırma hedefimiz var. Toplumsal bilinçlenmeye de çok faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
 
 "Malatya bayram yerine döndü"
 
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan,  kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu söyledi.
 
Özcan, uzun zamandır kuru kayısı lisanslı deposu için çaba sarf ettiklerini hatırlatarak, TMO'nun kayısı alımını açıklamasıyla Malatya'nın tarihi bir gün yaşadığını ifade etti.
 
Kuru kayısı lisanslı deposunun faaliyete geçirilmesi konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür eden Özcan, Bakanlığın projenin hayata geçirilmesi ve sonuçlanması konusunda kendilerini her fırsatta destek olduğunu bildirdi.
 
Özcan, TMO'nun kayısı alımını açıklamasıyla Malatya'da yeni bir dönem başladığını aktararak, şöyle devam etti:
 
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuru üzüm ve incirde uygulanan alım müdahalelerinin kuru kayısıda da uygulanacağına ilişkin açıklamasın ardından Malatya bayram yerine döndü. Üreticilerimizin 30 yıldır hayal ettiği, her fırsatta 'sektörün en önemli beklentisi' diye adlandırdığımız taban fiyatı oluşturma ve devletin ürüne sahip çıkma politikasıyla ilgili konuşulanın gerçeğe döndüğünü görmeye başladık. Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya'da yetişen kayısının bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu biliyordu. Artık kayısı sadece bir şehrin ürünü olmaktan çıktı, bir bölge ürünü oldu. Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas gibi bize sınırdaş olan tüm şehirler bu konuda çok önemli bir gelir elde ediyor. Kayısı bunun yanında bölgede ciddi anlamda istidam sağlayan bir ürüne dönüştü."
 
Özcan, kuru kayısının hem prestijli hem de stratejik bir ürün olduğunu anımsatarak, bu konuda atılan adımların çok önemli olduğunu söyledi.
kayısı cumhurbaşkanı bakan Pakdemirli lisanslı depo