Manisa’da sezonun ilk kirazı hasat edildi

29 April Friday, 2022
Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’nın Sancaklıbozköy Mahallesinde sezonun ilk hasadı yapıldı. Hasat edilen sezonun ilk kirazı, açık attırma ile kilosu 700 TL'den alıcı buldu. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, kiraz için ihracat ağını genişleteceklerini belirtti.
Manisa’da sezonun ilk kirazı hasat edildi HABER: Manisa İl Enformasyon

Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden olan Manisa'nın Şehzadeler İlçesinde sezonun ilk kirazı hasat edildi.

Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit “Cristobalina” cinsi kirazların toplamasına başladılar.

Sabahın erken saatlerinde üreticilerle birlikte sezonun ilk kiraz hasadına katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk,  Manisa’nın Türkiye'nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Öztürk açıklamasında; “Manisa, Türkiye'deki 94 bin dekarlık kiraz üretim alanı ile ikinci sıradadır. Üretim olarak da 50 bin tona yaklaşan bir üretim gerçekleştiriyoruz. Fakat Manisa'nın en önemli özelliği erkenci bölge olması. Kuzey Yarım Küre'nin açık alanda yetişen ilk kirazını burada hasat ediyoruz. Hasat edilen ilk kirazlar, bugün açık arttırmayla alıcısını bulacak ve daha sonra tüketiciyle buluşacak” dedi.

Öztürk, Manisa'nın, Türkiye'nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, erkenci kirazı yetiştiren bölge üreticisinin bu yönüyle ihracatta avantaj elde ettiğini vurguladı.

Sancaklıbozköy ve çevresinin kiraz üretimi için oldukça elverişli bir iklime sahip olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Buradaki üreticimiz de kirazın ve toprağın dilinden anlıyor. En kaliteli kirazı üreterek hem ülkemize ve hem de yurt dışına gönderiyor. Bugün ilk hasadı yaptık” dedi.

İlk hasat, Halil İbrahim Koca ve Metin Koyuncu’nun bahçesinde yapıldı. Bu yıl verimin iyi olduğunu dile getiren çiftçiler, hasattan umutlu olduklarını söyledi.

Toplanan kirazlar daha sonra Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz pazarında açık arttırma yöntemiyle sembolik bir fiyatla satışa çıkarıldı.

Protokol konuşmalarının ardından Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ilk kiraz için teklif verdi. Hasat edilen sezonun ilk kirazı, kilosu 700 TL'den alıcı buldu. Verilen rakamın ilk ürünü hasat eden üreticiyi ödüllendirmek amaçlı sembolik rakam olarak verildiği ve ilerleyen günlerde kiraz fiyatlarının düşeceği kaydedildi.
manisa kiraz ilk hasat açık artırma ihracat