Manisa jeotermal seracılıkta "Türkiye ikincisi"

02 October Tuesday, 2018
Manisa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Türkiye’de bir ilk olan "Jeotermal Enerji" kaynaklarıyla ısınan muz serasında incelemelerde bulunarak, Manisa’daki “Örtü Altı Seracılık” hakkında bilgiler verdi.
Manisa jeotermal seracılıkta Haber: Levent TEKDEMİR – Manisa İl Enformasyon
Kamera: Levent TEKDEMİR
Fotoğraf: Cenk GÜLÇİMEN
 
Manisa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran KAYHAN, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali DEMİR ve teknik personeller ile birlikte Manisa’nın Salihli İlçesi’nde Örtü Altı Seracılık üretimi gerçekleştiren bir işletmede incelemelerde bulundu.

Örtü Altı Seracılık Giderek Yaygınlaşıyor

Manisa’nın tarım, hayvancılık ve sanayi yanında alternatif enerji kaynakları ile de adından söz ettiren bir il olduğunu ifade eden Manisa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin ÖZTÜRK, “Örtü Altı Seracılık” yetiştiriciliğinin Manisa’da giderek yaygınlaştığını belirtti.

İl Müdür Vekili Metin ÖZTÜRK şöyle konuştu: “İklime bağlı kalmadan, kısmen ya da tamamen kontrollü olarak üretime imkan sağlayan Örtü Altı Seracılık yetiştiriciliği Manisa’da giderek yaygınlaşmaktadır. Örtü Altı Seracılık yetiştiriciliğinde en önemli gider kaleminin ısıtma masrafları oluşturduğundan dolayı jeotermal enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. Jeotermal enerji ile ısıtılan sera varlığı bakımından İzmir İli, yaklaşık 820 dekar alan ve %19’luk payla ilk sırada yer alırken, İzmir’i 756 dekar alan ve %17,7’lik payla Manisa ve 720 dekar alan ve %16,8’lik payla Afyonkarahisar İli takip etmektedir.”

Manisa’dan Rusya ve Ukrayna’ya İhracat

İl Müdür Vekili Metin Öztürk Manisa da Jeotermal Enerji kaynaklarıyla ısınan Örtü Altı Seracılık üretim yöntemi ile muzun dışında domates, hıyar, biber, çilek, marul,  fide ve fidan gibi ürünlerinde yetiştirildiğine dikkati çekerek, ”Yetiştirilen ürünlerin bir kısmının ihraç ediliyor. Geriye kalan kısmı ise yurt içinde değerlendirilmektedir. 2018 yılı ilk altı ayı verilerimize göre ihracatımızın büyük bir çoğunluğu Rusya ve Ukrayna’ya gerçekleştirilmiştir. Rusya’ya 2.092 ton, Ukrayna’ya ise 139 ton olmak üzere toplam 2.231 ton ihracat gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Tarım  ve sanayinin göz ardı edilmeden, ülke kaynaklarının çevre duyarlılığı ile en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Metin Öztürk, Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle “Alaşehir Teknolojik Sera Bölgesi” fizibilite çalışmalarının devam etmekte olduğunu, bundan sonraki süreçte de İl Müdürlüğü olarak üreticilere Örtü Altı Seracılık ile ilgili eğitim, yayım ve teknik desteklerin verilmeye devam edileceğini, hedeflerinin jeotermal sera varlığında Türkiye birincisi olmak olduğunu söyleyerek açıklamalarına son verdi.
 
manisa jeotermal enerji tarım örtü altı seracılık