Mardin'in toprakları Fırat’la sulanacak

11 June Friday, 2021
Tarım ve Orman Bakanlığı 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından depolama tesisi ve şebeke çalışmalarını hızlandırdı. Projenin tamamlanmasıyla 1 milyon dekarı aşkın tarım arazisi Fırat Nehri’nin suyu ile buluşacak.
Mardin'in toprakları Fırat’la sulanacak Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan Mardin toraklarını Fırat Nehri’nin suyu ile buluşacağı projede Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalarını hızlandı.

Atatürk Barajı'ndan alınan suyu Şanlıurfa'dan Mardin'e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından depolama tesisi ve şebeke çalışmaları durmaksızın sürüyor.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, 221 kilometre uzunluğundaki yapay nehrin tamamlandığını, bereketli toprakların suyla buluşması için diğer çalışmaların da hızla sürdürüldüğünü söyledi. Suyun depolanacağı alanın yapımı için çalışmaların devam ettiğini belirten Demirtaş, "Mardin depolama alanı 10 bin dekarlık alana sahip. Bunun yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Bu depolama alanı bittikten sonra Allah kısmet ederse 835 bin dekarlık alan çok rahat bir şekilde sulanabilecek. Bunun yanı sıra şebeke ile sulanabilecek olan kanal çalışmaları da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu çalışma da bittikten sonra tarım arazileri suyla buluşmuş olacak." dedi.

Demirtaş, projenin şimdiden Mardin'e hayırlı olmasını dileyerek, "Türkiye'nin en uzun kanalı. Süveyş kanalından bile çok daha uzun. Panama kanalının da 3 katı büyüklüğünde. Ülke ekonomisine 233 milyon lira civarında gelir sağlamış olacağız. Çok muhteşem bir proje." diye konuştu.

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter de şöyle konuştu: "Verim iki katına çıkacak. Bunun yanında çeşitlilik de artacak. Bölgede narenciye, seracılık gelişecek. Yılda iki mahsul alıyoruz, bazı yerlerde yılda 3 mahsul bile elde edilebilir. Mardin Ovası bugün ülkenin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor. GAP'ın gelmesiyle Mardin Ovası ülkemizin ihtiyacının en az yüzde 35'ini karşılayacak duruma gelecek. Çalışmaların hızlanmasında emeği olan herkese teşekkür ediyoruz. Çalışmalar bu tempoyla devam etsin ve bir an önce GAP suyu toprakla buluşsun istiyoruz. Bunu özlemle bekliyoruz."
güneydoğu Anadolu projesi Atatürk barajı Şanlıurfa mardin sulama kanal tarım