Mardinli kadın arıcılara ekipman desteği

13 May Friday, 2022
Tarım ve Orman Bakanlığının bal üreticisi kadınlara verdiği ekipman desteği Mardin’de törenle dağıtıldı. Törene katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Mardin’in en kırsal kesiminde bile kadınların üretim yaptığını söyledi. "Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi" kapsamında kadın üreticilere 1500 kovan dağıtıldı.
Mardinli kadın arıcılara ekipman desteği Mardinli kadınlar bal üretiyor, Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor.

Onlarca kadının arıcılık yaptığı Mardin’in Dargeçit İlçesinde, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projeler Programı kapsamında desteklenen “Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi’nde” kovan ve arıcılık malzemesi törenle dağıtıldı.

İlçede düzenlenen törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır ve Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli ile Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bürokratları katıldı.

Törene konuşan Bakan Yardımcısı Gizligider, Dargeçit’in olumsuz konularla anılmasının artık geride kaldığını, en kırsal kesiminde bile kadınların üretim yaptığını söyledi.

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında yerel yöneticilerin önemli çalışmalara imza attıklarını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Gizligider, bu çalışmalarla Mardin'in Güneydoğu'nun parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini aktardı.

Kadınların üretim yapmasını önemsediklerini ifade eden Gizligider, şöyle konuştu: "Artık Mardin'in merkezinde de kırsalında da gündemimiz farklı bizim. Bin yıl önce bu topraklardaki hakimiyetimiz de o hilali pırıl pırıl parlattığımız günlere dönüşümüzün müjdesini veriyoruz. Sizlerden istirhamımız lütfen bu misyon ve vizyona yani 2023, 2053 ve 2071 diyen bu vizyona sahip çıkın. Artık o deli gömleğini bu millet yırtıyor. Ve bu deli gömleğini yırtmanın bedelini ödüyoruz. Bu deli gömleğini artık Türkiye yıktı. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 'bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız."

Tarıma 27 milyon lira kaynak aktarıldı

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ise tarım ve hayvancılık sektörünün, kalkınma için gerekli ekonomik girdilerin elde edilmesi bakımından önem taşıyan sektörlerin başında geldiğini, istihdam hacminin genişletilmesinde, iş gücünün dengeli kullanımında ve sosyo-ekonomik standartların geliştirilmesinde büyük rol oynadığını belirtti.

Dağıtılan 1500 kovanın faaliyete girmesiyle yıl sonunda 2 binin üzerinde arı kovanının olacağını ve kadınların burada en güzel balı üreteceğine inandığını aktaran Demirtaş, şunları söyledi: "Bugün bu projemizin toplam maliyeti 2 milyon 153 bin lira. Bugüne kadar biz yaklaşık 17 ayrı tarım projesini hayata geçirdik. Bunun bize maliyeti yaklaşık 27 milyon lira. İlk defa Mardin’de Büyükşehir Belediyesi tarım alanında bu kadar büyük bir kaynağı çiftçilerimizin hizmetine sunuyor. Bunları Cumhurbaşkanımızın sayesinde gerçekleştiriyoruz. Helali hoş olsun, projelerimiz devam edecek."
Dargeçit'te üretilen balın pazar sorununun olmadığını, belediyenin satış ofislerinde de satılabileceğini kaydeden Demirtaş, "Hiç merak etmeyin, bir gram dahi balınız elde kalmayacak. Yeter ki siz üretin, biz bunu satmaya hazırız." dedi.

Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy'da ilçelerinin artık terörle değil huzurla üretimle anılmasının mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.
Açılış konuşmalarının Mardinli bal üreticisi kadınşara 1500 kovan, 50 bal sağım makinesi ile arıcılık alet ve ekipman desteği dağıtıldı.
mardin dargeçir bal arı arıcı kadın çiftçi kovan ekipman destek tarım ve orman