Marmaris yangınına müdahale sürüyor

23 June Thursday, 2022
Muğla'nın Marmaris ilçesinde farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadele sürüyor. Mücadeleyi yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi son gelişmeleri basınla paylaştı. Bakan Kirişci, güvenlik tedbirleri kapsamında 274 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
Marmaris yangınına müdahale sürüyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris yangını hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hava şartlarının düne oranla daha iyimser olduğunu belirten Bakan Kirişci, hava gücü sayısını 41’den 61’e çıkardıklarını açıkladı. Bakan Soylu ise yangın üzerinden kaos oluşturmaya yönelik bazı çevrelerin bulunduğunu söylerken, vatandaşların resmi açıklamalara itibar etmesini istedi. Soylu, yangının çıkışı ile ilgili bir kişinin kemlik tespitini yaptıklarını, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.

Bakan Kirişçi, Marmaris yangını hakkında yaptığı değerlendirmede, “Tam bir kontrolle kontrolsüzlük arkasındayız demiştik şu an itibariyle çok daha iyi durumdayız. Sabah erken saatlerde helikopterle izlemeler neticesinde. Akşam saat 20.00’a kadar hava araçları çalıştı diğer taraftan kara ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar devam etti. Bu ikisinin birlikte yürütülmesi neticesinde düne göre çok çok iyi durumdayız. Bunu gördük havadan” dedi.

Yangında kullanılan hava araçları hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, “12 uçak ve 45 helikopterimiz var bugün itibariyle. Dün 41 olan sayı bugün 57’ye çıktı. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Dost ve kardeş ülkeler bize yardım etme talepleri geldi. Katar 3 helikopter, Azerbaycan 1 uçak tahsis etmeyi teklif etti. Bunu değerlendirdik. 48 helikopterimiz, 13 uçağımız olacak. Toplam 61 hava aracı olacak. 253 arazöz sahada aktif. Bize sağladıkları araç gereç bakımından Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. 24 TOMA şu an vatandaşımızın can ve mal emniyetini saplamak üzere görev alıyor. Binin üzerinde orman çalışanı bin 600 aracın koordinasyonunda kamu görevlileri sahada. Kahramanca çalışıyor. Bakanlığımız startından akredite olan olmayan tüm STK’lar yürekleriyle destek veriyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum” dedi.

Kirişci, açıklamasının devamında, “Meteorolojik veriler çalışmalarımıza ışık tutuyor. Dün endişelendik, bugün sabah özellikle havanın nemi yüzde 91’e çıktı. Bu meteorolojik verilerden olumlu yararlandık. Bugün düne göre rutubet daha gazla olacak. Hava sıcaklığı bir miktar artabilir ama dünkü düzeyde olmayacak. 103 aile 274 birey zarar görmesin diye yangına yakın bölgelerde ikamet eden vatandaşlar tahliye edildi” diye konuştu.

Yanan alanların herhangi bir spekülasyona mahal vermeden hemen ağaçlandırılacağını belirten Bakan Kirişci, “50 bin 500 hektar alanı geçen sene kaybettik. Bu konuda boş durmadık 28 bin 500 hektar doğal olarak gençleştirildi. Çalışmalar hala devam ediyor. İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak. Bugün olumlu ve somut gelişmeler bekliyoruz. Bu yangın meselesi bittikten sonra bu alanlar için herhangi bir spekülasyona meydan vermeden ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Her türlü tahsis işlemini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik” dedi.

Marmaris’te yangından etkilenen alanın yaklaşık 3 bin hektar olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Sabah dün bugün buralarda tatil yapan tüm vatandaşlarımızdan helallik istiyoruz. Önce buraya tatil yapmaya geldiler ama yangınla birlikte her 15-20 saniyede bir hava aracının gürültüsü nedeniyle onlardan helallik istiyoruz. Yaklaşık 3 bin hektarlık alan yangından etkilendi” dedi.
orman yanın muğla marmaris müdahale söndürme tarım bakan