Mercimeğe destekte pozitif ayrımcılık

19 November Tuesday, 2019
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den mercimek üreticileri için müjdeli bir haber geldi. Pakdemirli baklagil fark ödemesi desteğinin mercimek lehine düzenleneceğini söyledi.
Mercimeğe destekte pozitif ayrımcılık Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, baklagillerde verilen fark desteği ödemesinin mercimek lehine düzenleneceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Pakdemirli, 2008'den bu yana baklagillerde fark desteği ödemesi verildiğini anımsatarak, bundan sonraki süreçte de üretimin sürdürülebilirliği için çalışacaklarını ifade etti.

Destek birim fiyatını 2015'te kilogram başına 10 kuruştan 20 kuruşa, 2016'da 30 kuruşa, 2018'de de 50 kuruşa yükselttiklerine işaret eden Pakdemirli, böylece baklagil üretimine ivme kazandırdıklarını belirtti.

Pakdemirli, mercimeğin beslenme açısından önemli olmasının yanında ihracat yoluyla ülke ekonomisine katkı sağladığına dikkati çekti. "Mercimekte bugüne kadar verilen fark desteği ödemesi yeniden düzenlenecek. Baklagil fark ödemesi desteğini mercimek lehine düzenleyeceğiz. Günümüzde ekilişlerin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgemize sıkışmış olan üretim alanlarımızı farklı bölgelere de genişleteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan ayrıca “Yürüteceğimiz çalışmalar neticesinde üreticimizin mercimek üretimine olan ilgisini artıracağız.  Böylelikle, tarımda sürdürülebilirlik, ülkemiz insanının tüketimi ve dış ticaretimiz için önemli bir adım atmış olacağız." İfadelerini açıklmasında yer verdi.

Bulunduğu coğrafyada baklagil üretimi, ticareti ve sanayisinde lider konumunda olan, işleme ve paketleme tesislerinde ileri teknolojileri kullanan Türkiye, küresel baklagil üretiminde 3 büyük üretici arasında yer alıyor.
mercimek baklagil tarım orman bakan bekir pakdemirli