Merinoslar ikiz doğuruyor, verim artışı sürüyor

17 March Thursday, 2022
Eskişehir Anadolu Tarım İşletmesinde Anadolu merinos koyunu yetiştiriciliği başladı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işletmede geliştirilen sürüler ile çoklu doğum oranı artırılarak verimin yükseltilmesi hedefleniyor.
Merinoslar ikiz doğuruyor, verim artışı sürüyor Eskişehir’de safkan Arap atı, esmer ırkı sığır ve tiftik keçisi yetiştiriciliğiyle ön plana çıkan Anadolu Tarım İşletmesi Anadolu merinos koyunu yetiştiriciliğine başladı.

İşletme bin 200 Anadolu merinosu anaç koyun ve 80 koç ile elit sürüler oluşturacak. Elit sürülerin oluşumu ile merinos yavru veriminin artması hedefleniyor.

Nisan ayında ilk doğumların başlayacağını belirten Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Yılmaz, "Elit sürü oluşturmak için kuzular ile koyunlarda küpeleme çalışması yürütüyoruz. İkiz, üçüz ve dördüz hayvanlarımıza farklı renkli küpe takarak elit sürü oluşturup, ikiz oranını önümüzdeki yıllarda yüzde 50'lerin üzerinde taşımanın yollarını arıyoruz. İkiz, üçüz, dördüz doğum yapan koyunları belli. Önümüzdeki yıllarda iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. Bol bereketli bir koyunculuk faaliyeti sürdüreceğimize inanıyorum Çok ender görülen bir dördüz doğumu da oldu. Koyun, kuzularını güzel şekilde besleyebiliyor." dedi.

İşletmenin Hayvancılık Şubesi Şefi Mustafa Doğan da damızlık satışın 2023 yılında yapılmasını planladıklarını söyleyerek "Mart ayı başından itibaren doğumlar başladı. Şu anda koça kattığımız 1200 anaç koyundan 650'si doğum yaptı. Geriye kalanlar ise nisan ayının başına kadar doğumlarını gerçekleştirecek. Doğumlardaki ikizlik oranımız da yüzde 46,7 olarak gerçekleşti. Elimizdeki kuzulardan koç olanları, 2023 yılında damızlık olarak satmaya başlayacağız. Talep edenleri 2023 yılının Nisan ve Mayıs aylarından işletmemize bekleriz." şeklinde konuştu.
eskişehir merinos koyun yavru kuzu tigem