Türkiye'deki üretimin yüzde 60'ının karşılandığı Mersin'de hasadı devam eden defne, fabrikalarda işlendikten sonra başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve orman köylüsü için önemli gelir kaynağı olan defnenin hasadı, başta Mersin merkezde olmak üzere ilçe ve köylerde devam ediyor.
Köylülerin işleme fabrikalarına dalıyla kilogramını 50-60 kuruşa sattığı defne, burada çeşitli işlemlerle ihracata hazır hale getiriliyor.
Önce kurutma işlemi uygulanan defne daha sonra dalından ayrılıyor ve paketlendikten sonra Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere gelen talebe göre çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Silifke ilçesinde İhracat yapan firmanın işletme müdürü Muhammet Ali Cömert, Silifke Orman İşletme Müdürlüğü'nün 13 bin hektar defne sahasında yıllık yararlanılabilecek 8 bin ton defne sürgünü bulunduğunu belirterek, hasadı yapılan defnenin tamamının ihraç edilen kalitede olduğunu söyledi.
Dünyada tüketilen defne yaprağının büyük bölümünü Türkiye'nin karşıladığını vurgulayan Cömert, ihracat oranlarının, ürün kalitesiyle artacağını kaydetti.
Defne yaprağının orman köylüsü için önemli gelir kaynağı olduğunu anlatan Cömert, Silifke'de yetişen defnenin iklim koşulları sayesinde çok kaliteli olduğunu belirtti. İlçenin üretim alanlardaki düşük nem ve kıraç şartlardan dolayı buranın defnesi diğer üretim alanlarına göre daha kaliteli olduğunu vurgulayan Cömert, bu nedenle Silifke defnesinin daha çok rağbet gördüğünü ifade etti.
Cömert ayrıca, bölgede kaliteli defne üretimi konusunda da Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileriyle köylerde çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Türkşeker Ağrı Şeker Fabrikası'nda, kentte üretilen 330 bin ton...
Devamını Oku ->
Van'ın Tuşba ilçesinde, kış mevsimi öncesi hayvanların kaba yem...
Devamını Oku ->
Balon balığı avcılığında üst limit 200 bin adetten 1 milyona...
Devamını Oku ->
Samsun'un Bafra ilçesinde düzenlenen 13. Çeltik Hasat...
Devamını Oku ->
Kastamonu’nun atıl arazileri aronya ile bereket kazandı. Verimli...
Devamını Oku ->
Sinop'un Türkeli ilçesinde küçük tekneleriyle denize açılan kıyı...
Devamını Oku ->
Denizli'nin Buldan ilçesinde geçen yıl alevlerle savaşırken...
Devamını Oku ->
Konya'nın merkez Meram ilçesinde düzenlenen Geleneksel Bağbozumu...
Devamını Oku ->