“Meteorolojik kuraklığı tarımsal kuraklığa çevirmedik”

09 February Tuesday, 2021
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: “Geçen sene bir meteorolojik kuraklık vardı. Ama meteorolojik kuraklığı tarımsal kuraklığa çevirmedik. Geçen sene Cumhuriyet tarihinin bitkisel üretim rekorunu kırdık” dedi.
“Meteorolojik kuraklığı tarımsal kuraklığa çevirmedik” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Aydın’da incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli “Geçen sene bir meteorolojik kuraklık vardı. Ama meteorolojik kuraklığı tarımsal kuraklığa çevirmedik. Bu anlamda da geçen sene Cumhuriyet tarihinin bitkisel üretim rekorunu kırdık. Bu sene ise yağışlar istediğimiz seviyede değil, hala maalesef değil. Ama İstanbul özelinde söyleyecek olursak yüzde 19 seviyelerine kadar düşmüş barajlarımız vardı. Son yağışlarla yüzde 40’lara kadar çıktık. Türkiye ortalamaları da iyiye doğru gidişat gösteriyor. Bundan sonraki aylarda da düzenli bir yağış rejimi, beklentimiz var” diye konuştu.

Türkiye’nin kurak bir ülke olmaya aday bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, “Özellikle 2035’ten sonra önemli bir kuraklık beklentisi var. Yani bunu bütün meteoroloji mühendisleri, tüm dünyadaki bu genel kuraklık hesabını yapan herkesin söylediği bir şey. 2035 yılından sonra ciddi bir kuraklık yaşama riskimiz var. 2035 yılına kadar Türkiye çok önemli bir kapasiteye ulaşmıştır. Ama geride kalan hem sulama hem depolama tesislerini de tamamlamak durumundadır” dedi.

Aydın’daki tarımsal sulama alanındaki eksikliklerin giderileceğini de söyleyen Bakan Pakdemirli, “Aydın’ın GAP’ı olarak nitelendirebileceğimiz, Çine sulamaları özelinde hem Çine hem Gökbel Barajı bunlarla ilgili incelemelerde bulunduk. Bütün amacımız hem kullanım suyu hem içme ve tarımsal sulamada kullanılmak üzere, özellikle bu bölgede ki, bu bölge diğer bölgelere göre biraz daha kurak bir bölgedir. Buralarında tarımsal sulama açısından eksiklerimizin giderilmesi maksadıyla da Aydın ziyaretimiz kapsamında teknik incelememizi de yaptık” açıklamasında bulundu.
tarım orman bakan bekir Pakdemirli aydın