Mevsimlik tarım işçileri için hijyenik tedbirler

30 March Monday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesi ve gıda arz güvenliğinin sağlanması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Tarlada, serada mesailerine devam eden mevsimlik tarım işçilerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmaları için gerekli tüm tedbirler de bakanlık talimatıyla alındı.
Mevsimlik tarım işçileri için hijyenik tedbirler Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde en büyük görevlerden biri tarım sektörüne düşüyor.
Tarımsal üretimde yoğun mesai ile çalışan mevsimlik tarım işçilerinin koronavirüs salgınından korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli tedbirleri aldı.

Gıda üretiminin sürdürülebilmesi için aralıksız çalışan mevsimlik tarım işçileriyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla 81 ilin Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat verildi.

İllerdeki tarım takviminin dikkate alınarak, bitkisel üretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği halinde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacak.
Bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olan ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, çapalama, bakım faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için çiftçilerin veya tarım işçilerinin, işletmelere (tarla, bahçe, sera) alınan tedbirler çerçevesinde erişimleri sağlanacak.

Hijyenik şartlar sağlanacak, koruyucu malzeme temin edilecek

Bu kapsamda, salgın nedeniyle tarım işçilerinin, hijyen ve koruyucu malzemelere erişiminde aksaklık yaşanmaması için gerekli tedbirler alınacak. Mevsimlik tarım işçilerinin faaliyetlerine devam edecek şekilde nakilleri ve barınma koşulları düzenlenecek.

Gübre, tohum ve ilaç gibi tarımsal girdilere erişim veya dağıtımda bir sorun oluşmaması adına gübre bayilerinde etkin stok kontrolü ve denetim yapılacak.

Hasat edilen ürünlerin aşırı fiyat artışlarına izin vermeyecek şekilde pazara arzının sağlanması da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği talimatlar arasında.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı da Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemlere ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve 81 il valiliğine, tarımsal üretimin aksatılmaması, tarım işçilerinin ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve hasat edilen tarımsal ürünlerin pazara erişiminin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimatname gönderdi.
tarım ve orman koronavirüs mevsimlik tarım işçileri hijyen kovid-19