Mikroçip uygulaması devam ediyor

29 November Tuesday, 2022
Sahipli kedi ve köpeklere mikroçip takma işlemleri devam ediyor. Uygulamanın Yozgat ayağında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, hali hazırdaki sahipli hayvanlara yıl sonuna kadar çip takılması gerektiğini hatırlattı.
Mikroçip uygulaması devam ediyor Evcil kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair mikroçip uygulaması sürüyor.

Bütün yurtta olduğu gibi Yozgat’ta da uygulama İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından gerçekleştiriliyor. Mikroçip ve kimliklendirme işlemi yapılan hayvanlar sisteme kayıt ediliyor.

Sahipli kedi-köpeklere çip uygulamasında son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, bu tarihten itibaren çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanacağı ve 1 Ocak 2023 yılından sonra da cezanın ödendikten sonra çip takma işlemi yapılacağını beyan etti. Mikroçip uygulamasının çok basit bir uygulama olduğunu belirten Tanju Özkaya “Kedi ve köpeklerin sakin durduğu sürece aşı yaparmış gibi direk derisinin altına pirinç tanesi kadar bir çip’in yerleştirildiğini, çipe ait seri numarası üzerinden kimliklendirme yapıldığını, tüm bu işlemlerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) sistemine kaydediliyor. Hayvanın doğum bilgileri, aşılama bilgileri, geçirdiği operasyonlar da dahil olmak üzere hepsinin takibinin bu sistem üzerinden yapılabilir. Hayvanın kaybolması durumlarında kayıp ibaresi sistemde gözükeceği için hayvanı bulup getiren vatandaşın asıl sahibi mi değil mi gibi durumlarda bu sistem ve çip numarası kontrolü üzerinden hayvanın gerçek sahibinin tespiti mümkün olacaktır. Mikrocip takılmayan sahipli bir hayvanın evden kaçması durumunda herhangi bir kaydı bulunmayacağı için sahipsiz hayvan muamelesi göreceği ve ilgili belediyeler tarafından en yakın hayvan barınağına teslim edileceğinin bilinmesi bu süreçte büyük önem arz etmektedir. Uygulama tüm İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Serbest Veteriner Hekimler tarafından yapılmakta olup, sahipli tüm kedi ve köpekleri yıl sonuna kadar kayıt altına alınması planlanmaktadır.” dedi.

Kedilerine çip taktırmak için gelen Nihat Furkan Okatan ise “3 adet kedim var, onlara bugün çip uygulamasını yaptırdık. Şimdi yeni sistemle ev hayvanı pasaportu ediniyoruz. Hayvanlarımıza deri altına işlenmesi suretiyle çip takılıyor. Bununla birlikte artık ev hayvanı beslemek daha güvenli oldu. Hayvanımız kaybolduğunda bu çipi okutmak suretiyle bulabiliyoruz, kime ait olduğu da daha detaylı bir şekilde görünebiliyor. Bu sistemin hayvan sahiplerine çok faydalı olacağı için biz yaptırma yolunu seçtik. Cezai bir uygulaması var, bu yılın sonuna kadar ev hayvanı sahibi olup da çip uygulaması yaptırmayan kişilere cezai işlem uygulanacak.” şeklinde konuştu.
mikro çip kedi köpek ceza tarım orman