Milas 15. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı tamamlandı

18 March Monday, 2024
Muğla’nın Milas ilçesi, 15. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarına ev sahipliği yaptı. 14-17 Mart tarihlerinde düzenlenen fuara ilgi yoğundu. 204 katılımcının yer aldığı fuarı bu sene yüz bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
Milas 15. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı tamamlandı
Haber: Muğla İl Enformasyon
 
Milas 15. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı tamamlandı.

204 katılımcının yer aldığı fuara ilk belirlemelere göre bu sene yüz bin kişi ziyaret etti.

Açılış törenin de konuşan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke fuarların önemine dikkat çekerek “Fuarlar sosyal ilişkilerin geliştirildiği, bilgi alışverişinin yoğun olduğu ortamlar. Bu yıl 15’inci tarım fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Milas’ın tarım potansiyeli belli. İl Müdürümüz güzelce özetledi. Fuarın ilçemizde oluşma tarihçesi hakkında ise belediye başkanımız bilgiler aktardı. Birkaç kilit nokta var. Samimiyet, ortak akıl. Bir diğeri kadın eli ve kadın enerjisi. Milas tarım fuarının bundan sonra kadın üretici dostu bir tarım fuarı olmasını diliyorum. Fuar yöneticilerimizin de bu söylemi ciddiye alacağına inanıyorum. Biz sadece medeniyetlere değil, tarıma da turizme de başkentlik yapıyoruz. Onun için bizim bir farkımız olmalı. Fuarımız kadın dostu bir fuar olarak anılmasını istiyoruz. Somut adımlarla kadın üreticilere belli oranlarda indirim sağlanması destek verilmeli. Bu kadınlarımıza ve fuarımıza güç katacaktır. Ben bu güzel organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışta konuşan bir diğer isim olan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Sevinç fuarda da ziyaretçilere kapılarının açık olduğunu belirterek “Çeşitliliği ve potansiyeli ile tarımın bir kenti diyebileceğimiz ilimizde, Milas bu anlamda başarısı ve üretim potansiyeli ile tarım fuarımızla birlikte her geçen sene üstüne katarak devam eden adeta lokomotif vazifesi gören önemli bir İlçemizdir. İlimizin 2 milyon dekarlık tarım alanının 670 bin dekarı Milas İlçemizdedir. Zeytin en önemli tarımsal ürünlerinden olup İlimiz zeytin alanlarının yüzde 50’si Milas İlçemizdedir. Bu zenginliğini AB coğrafi işaretle Milas Memecik Yağlı Zeytini ve Milas Memecik Yağlı Zeytini Yağı olarak tescillemiştir. İlimiz 163 bin ton yağlık zeytin üretiminde Türkiye ikincisi olup, Milas İlçemiz hem 20 milyon zeytin ağacı sayısı hem de üretilen zeytinyağının yüzde50’sini sağlamakla İlimiz içerisinde önemli bir yer almaktadır. Yine hayvancılıkta da önemli bir yer olan İlçemiz Büyük Baş hayvan varlığında İl içerisinde yüzde 45’lik bir pay ile hem et hem de süt üretim tedarik konusunda önemli bir yere sahiptir. Milas 1400 ton bal üretimi, 165 bin kovan varlığı ile bereketli basralı ormanlarında yüzlerce ailenin geçimini sağladı. Ciddi arıcılık faaliyetlerinin olduğu önemli bir ilçemizdir. Yine İlçemiz Ulusal ve Uluslararası alanda başta Çipura ve Levrek olmak üzere daha birçok çeşit Su Ürünlerinin üretim ve yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli bir merkez haline gelmiştir. İşte bu kadar yoğun bir üretimin yapıldığı Milas İlçemize 2023 yılında Bakanlığımızca 342 Milyon TL Tarımsal destek yapılmıştır. İlçemizde üretim yapan çiftçilerimize il ve ilçe müdürlüğümüzdeki personellerimizce teknik ve eğitim çalışmalarını durmadan devam ettik. Bu doğrultuda bin 200 Milaslı çiftçimiz eğitimlerimize katılmıştır. Eğitim çalışmalarımızla üretime kalite katmak ve üreticimize her alanda destek olmaya hızla devam edeceğiz. Yine Bakanlığımızca uygulanan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projeleri kapsamında 2023 yılında 25 Milyon TL hibe destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu program kapsamında ekonomik yatırımlar, Makine ekipman, uzman eller ve modern sulama sistemlerini destekledik. Bu desteklemelerde tabi ki kadınlara ve gençlere farkındalık oluşturduk ve öncelik verdik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak, Bakanlığımızca başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının etkinleştirilmesi projesi çerçevesinde, boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki arazilerin tarımsal üretime kazandırılması için 3.5 milyon TL değerinde bakanlık desteği ile birçok projeyi hayata geçirdik. İlimiz ve Milas’ın üretim çeşitliliğini zenginleştirecek, kalitesini artıracak Milas üreticisini daha güçlü konuma getirecek proje ve yatırımlarız bundan sonra da artarak devam edecektir.” Diye konuştu.
tarım orman muğla milas fuar