Mirası zengin potansiyeli yüksek gıda: darı

03 October Tuesday, 2023
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü darının kullanım alanlarını yaygınlaştırmak ve zengin potansiyelini tanıtmak amacıyla bir etkinlik düzenledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ortaklığında gerçekleştirilen organizasyonun önemli konukları vardı. Uzman, akademisyen ve gazetecilerin katıldığı çalıştayda kuraklığa dayanıklı darının geleceğin bitkisi olabileceği vurgulandı.
Mirası zengin potansiyeli yüksek gıda: darı
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN 
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Tarihte ıslah edilen ilk bitkilerden olan darı kuraklığa dayanıklılık özelliğiyle son yıllarda da ön plana çıkıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü de darının zengin potansiyelini tanıtmak amacıyla bir çalıştay düzenledi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker programın açılışında yaptığı konuşmada TAGEM’in araştırma enstitüleri, uzmanları, laboratuvarları ile Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarına katkı sağladığını vurguladı.

Darının ilk ıslah edilen ürünlerden olduğunu hatırlatan Türker, “Darı dezavantajlı bölgelerin ürünü. Kuraklığa, sıcaklığa, hastalıklara dayanıklı.” ifadelerini kullandı.
 
Enstitü Müdürü Hümeyra Yaman da kurumun darıyla ilgili çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Enstitümüz yürütmüş olduğu araştırmalar sonucunda serin iklim tahılları, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler, çayır mera yem bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, kurağa, soğuğa, hastalık ve zararlılara dayanıklı, özellikle üretici, sanayici yani sektör ihtiyaçlarını karşılayabilecek çeşitleri geliştirerek adeta sektörün nabzını tutmaktayız.”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2023’ü Uluslararası Darı Yılı ilan etti.

"Darıların Tarım ve Gıda Bakımından Potansiyeli ve Geleceği" etkinliği de bu kapsamda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğiyle düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da konuşmasına Uluslararası Gıda Gününü kutlayarak başladı ve darının gıdanın geleceği için öneminin altını çizdi. Darı yılı etkinliğiyle; ürünün besleyici değerine, sağlığa faydalarına yönelik farkındalık arttırmayı amaçladıklarını belirten Gutu, darının zor koşullar altında yetiştirilmesine ilgi çekmek istediklerini söyledi.

Etkinliğin şeref konuğu Hindistan Türkiye Büyükelçisi Virander Paul da darının gelecek vaat eden bir ürün olduğunu kaydetti.

Çalıştay, “Dünya’da ve Türkiye’de darı kullanım alanları”, “Türkiye’de darı araştırmaları ve darıların potansiyel yeni kullanım alanları” başlıklı oturumlarla devam etti.

“Mirası zengin potansiyeli yüksek” sloganıyla tanıtılan darı, tarım ve gıdada geleceğin bitkisi olarak sektörün yeni alternatif ürünü olamaya aday.
darı uluslararası darı yılı bm fao kuraklık besin gıda tohum hindistan tarla bitkileri enstitü tagem tarım ve orman