Mucur’un yeni alternatif ürünü hünnap

06 November Monday, 2023
Su imkânlarının kısıtlı olduğu Kırşehir’in Mucur ilçesinde üreticiler yeni alternatif ürünlere yönlendiriliyor. O ürünlerinden birisi de hünnap. Normalde Akdeniz’de yetişen hünnap, 5 yıl önce kurulan 20 dekarlık bahçede yetiştirilmeye başladı. 3 yıl sonunda kâra geçen bahçedeki verim, ağaç başı 80 kiloya kadar çıkıyor.
Mucur’un yeni alternatif ürünü hünnap
Haber: Kırşehir İl Enformasyon
 
Kırşehir Mucur’un yeni alternatif ürünü hünnap oldu.

Çifti Kemal Koca, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin yönlendirmesiyle hünnap bahçesi kurdu. Akdeniz meyvesi hünnap yöreye uyum sağladı. Üretici Koca, verimden oldukça memnun kaldı.

Üç yılda kâra geçen Koca, üreticilere hünnabı tavsiye ederek “Bölgede ceviz ve badem bahçeleri kurarken il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden arkadaşlar beni hünnap bahçesi ekmeye yönlendirdiler. Ben de araştırdım ve 12 çeşit hünnap fidanı getirdim. Hepsini bir bölgeye dikmeyip çeşitli bölgelere diktim. Nerede hangisi daha iyi verim verecek onu öğrenmeye çalıştım. Sonuçlar çok iyi geldi. Bu bahçeyi kurduk. Ağaçlarım 5 yaşında ve ağaç başı 70-80 kilo meyve veriyor. Bir ağaç 4 defada toplanıyor. Ağaçta oldun meyve olduğu gibi ham meyvede bulunuyor. Kurulum maliyeti çok düşük kazancı iyi.” dedi.

Mucur İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ürer de “İlçemizdeki su kısıtından dolayı üreticilerimizi alternatif ürünlere yönlendiriyoruz. Bu kapsamda Mucur İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticilerimize alternatif ürün olarak aspiri ve hünnap meyvesini önerdik.” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisi Zeliha Sarıyıldız da hünnabın ilçedeki hikâyesini anlattı. Yörede suyun kısıtlı olduğunu belirten Sarıyıldız “Mucur ilçesi Seyfe Gölü havzasında olduğu için su sıkıntısı olan bir ilçemiz. Böyle olunca bizde üreticilerimiz maliyeti düşük ama birim alandan geliri yüksek olan hünnap gibi ürünlere yönlendirdik. Bu konuda eğitimler düzenledik ve üreticilerimize gerekli teknik destek verdik.  Şuan bulunduğumuz tarlada 20 dekarlık bir hünnap bahçesi kuruldu. Normalde Akdeniz’de yetişen bir ürün olmasına rağmen Kırşehir’de kurmuş olduğumuz bu bahçeden oldukça iyi verim adlık. Dekara 60-65 tane ağaç diktik. Konuyla ilgili bilgi almak isteyen herkese yardım ederiz.” ifadelerini kullandı.
tarım orman kırşehir mucur hünnap