Muğla’da her okula bir çiftlik projesinin ilk adımı atıldı

24 April Wednesday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2022 yılında imzalanan protokol kapsamında 28 ilde “ Okuldaki Çiftlik” projesi başlatılmıştı. Projenin Muğla ayağı pilot okul seçilen Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda başlatıldı.
Muğla’da her okula bir çiftlik projesinin ilk adımı atıldı
ÇOCUKLAR, TARIMI OKULDAKİ ÇİFTLİKTE ÖĞRENECEK

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Okuldaki  Çiftlik” Projesini Bodrum’dan başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında1 Kasım 2022 tarihinde imzalanan protokol kapsamında 28 ilde başlatılan projenin Muğla ayağında, Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu pilot seçildi. Orta öğretim çağındaki çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri ve yaşadıkları coğrafyaya aidiyet duygusu geliştirmelerini hedefleyen proje “Mucize görmek istersen bir tohum ek!" sloganı ile hayata geçirildi.

“Okuldaki Çiftlik” Projesinin Muğla’daki başlangıcı, Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlikle yapıldı. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit’in de katıldığı etkinlikte, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Durmuş Çakır ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz ile öğrenci, öğretmen ve veliler hazır bulundu. Projenin ilk aşaması olan ve Bodrum iklimine uygun olarak seçilen toplam 30 adet meyve fidanı, okul bahçesinde belirlenen alanlara dikilerek toprakla buluşturuldu. Projeye katılan her çocuk, kura ile seçtiği fidanları, kurum personelinin ve öğretmenlerinin yardımı ile diktikten sonra fidanların can suyunu da elleriyle verdi. Protokol de asma dikimi gerçekleştirdi.

SAYLAK: ÇOCUKLARIMIZ TARIMDAN ÜRETİMDEN UZAK BÜYÜYOR

Muğla İl Tarım ve  Orman Müdürü Barış Saylak, etkinlikteki konuşmasında okul çağındaki çocukların tarımsal üretim sürecini öğrenmesi amacıyla böyle bir proje başlattıklarını belirterek, İl ve İlçe Müdürlükleri olarak üç yıl boyunca devam edecek olan “Okuldaki Çiftlik” projesinin takipçisi olacaklarını söyledi. Kent merkezlerindeki okullarda öğrenim gören çocukların tarımdan, bitkisel üretimden, hayvancılıktan uzak olduğunu ifade eden Saylak, “Çocuklarımız, bir meyvenin nasıl yetiştiğinden, bir yumurtanın nasıl toplandığından haberi olmadan büyüyor. Bu projedeki amacımız, çocuklarımız, yani geleceğimiz için bir damla suyun, bir tane elmanın, bir tane incirin ne kadar önemli olduğunu anlatmak ve bunların yetişmesi için neler yapılması gerektiğini öğretmek. Miniklerimiz, soframıza gelen bir domatesin, bir meyvenin ne kadar zor yetiştiğini yaşayarak öğrensin istiyoruz” dedi.

Saylak,  “Muğla İl Müdürlüklerimiz ve İl Millî Eğitim Müdürlükleri iş birliği ile belirlenecek okullarda kurulacak sera, kümes ve meyve bahçelerinde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocuklarımız üretim süreçlerine dâhil edilmeleri böylece erken dönemden başlayarak geleceğimizin teminatı çocuklarımızın; zihinsel, fiziksel ve duyusal pek çok beceriyi bir arada edinebilecekleri doğal eğitim ortamında büyümelerine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz.”  diye konuştu.
 
Bodrum İlçe Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz çocukların uygulamalı eğitimlerle üretim sürecine dâhil edilmesini öngören bu projenin çok kıymetli bir adım olduğunu kaydetti.
 
Törende, Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu öğrencileri, günün anlamına dair hazırladıkları şiir ve kompozisyonları okudu. Çocukların, suyun hayatımızdaki önemini anlatan şiirleri özellikle dikkat çekti. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, son yıllarda susuzluk sorununu yoğun bir şekilde yaşayan Bodrum’da miniklerin bile suya önem verdiğini belirterek, “Benim yavrularım, Bodrum’da bir damla suyun bile ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Biz de bu nedenle suyu merkezine alan bir tarım ve üretim anlayışı için çalışıyoruz, geleceğimiz için emek veriyoruz” yorumunu yaptı.

OKULDAKİ ÇİFTLİK PROJESİNİN İLK ETABI ÜÇ YIL SÜRECEK

Türkiye genelinde 28 İli kapsayan projede her ilde bir okul ve bir sınıf belirlendi. Bu çerçevede Bodrum’da Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu 5-B sınıfı seçildi. İlk olarak fidanların dikildiği okulda, sera ve kümes kurulumu gerçekleştirilecek. 27 öğrenciden oluşan proje grubu, ürünlerini mezat ve kermeslerde satışa sunarak gelirini Okul Aile Birliği’ne teslim edecek.

“Okuldaki Çiftlik" projesine ait bilgi, belge ve haberler; WebTarım TV, Tarım Orman Ekranı, Türk Tarım Orman Dergisi ve Tarım Orman Bülteni'nde yayınlanarak, projenin daha geniş kitlelere duyurulması sağlanacak.
muğla bodrum okuldaki çiftlik saylak barış mahinur