Muş Ovası’na kuş akını

18 April Thursday, 2019
Muş Ovası’nın ev sahipliği yaptığı onlarca kuş türü, kuş gözlemcilerinin ve fotoğrafçıların da gözdesi. Baharın gelmesiyle göç etmeye başlayan kuşlar ovada eşsiz bir manzara oluşturuyor.
Muş Ovası’na kuş akını Türkiye'nin en önemli göç güzergâhlarından Muş Ovası'ndaki sulak alanlara gelen kuşlar baharın müjdecisi.
Ovadaki kuş türlerini tespit etmek için 7 yıldır çalışan, Telli Turna Doğa Derneği saha gözlem ekibi kuş türlerini fotoğraflayıp ve kayıt altına alıyor.
Dernek Başkanı Kasım Avci, amaçlarının tabiat insan dengesinin sağlanması olduğunu söyledi.
Zengin bir coğrafyaya sahip olduklarını ve Muş'un çok çeşitli kuş türüne ev sahipliği yaptığını anlatan Avci, şöyle konuştu:
"Bu kuş türleri ilimizde konaklıyor, üreme ve kuluçka sürecini geçiriyor. Bunların en önemli göstergelerinden biri de nesli tehlike altında olan toy, telli turna, mezgeldek ve sürmeli kız kuşlarının varlığıdır. Murat Nehri ve Karasu Irmağı kuş türleri için cazip. İlimiz kuş türü sayısı değerlendirildiğinde Türkiye ortalamasının üstündedir. Türkiye kuş türü ortalaması 485'tir. Bahar ve güz dönemlerinde binlerce çeşit kuş türü göç güzergâhı olmasından dolayı burayı tercih ediyor."
Avci, amaçlarının tabiat insan dengesinin sağlanması olduğuna işaret ederek, "Yılın çeşitli dönemlerinde sabah erken saatlerde sulak alan çevrelerine gidip kuşların hareketlerini inceliyoruz, görüntülerini kayıt altına alıp konaklama ve kuluçka yapan kuş türlerini tespit ediyoruz. İlimizin bir kaç bölgesine kuş gözlem noktası yapılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.
Anadolu kültüründe önemli yeri olan turna ve leyleklerin Muş'u tercih ettiklerini, bu nedenle Muş, Malazgirt ve Bulanık ovalarının avcılığa kapatılmasının önem taşıdığını vurgulayan Avci, amaçlarının tabiata sahip çıkmak olduğunu dile getirdi.
Saha gözlem ekibinden Turgay Özlü de çeşitli kuş türlerinin bulunduğu bir coğrafyaya sahip olduklarını belirtti.
Baharın gelişiyle sahaya çıktıklarını anlatan Özlü, "Arkadaşlarımızla alan taraması yapıyoruz. Kuşların nerede yuvalandığını ve sayısını tespit ediyoruz. Bu tespitlerimiz genellikle nesli tükenmekte olan kuş türleridir." diye konuştu
 
 
muş muş ovası kuş göç kuş gözlem