ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 10 yıl önce başlatılan çalışma sayesinde narenciye ağaçları ''odun olmaktan'' kurtuldu.
ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 10 yıl yıl önce başlatılan çalışma sayesinde narenciye ağaçları, "odun olmaktan" kurtuldu. Bahçelerden kökleriyle sökülen ve derin budama yapılarak saksılara alınan 25-30 yaşındaki ağaçlar, AVM'leri, kafeleri ve evlerin balkonlarını süslüyor.
ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Sera Teknolojileri ve Süs Bitkileri Bölümü Başkanı Murat Hocagil, Türkiye'nin önemli turunçgil üretim merkezlerinden olan Mersin ve ilçelerinde yıllarca portakal ve limon bahçelerinin sökülerek, yerlerine binalar yapıldığını, sökülen ağaçların ise çoğunlukla yakacak odun olarak değerlendirildiğini söyledi.
Yetişkin ağaçların verimli dönemlerinde kesilmesinin kendilerini üzdüğünü, buradan hareketle portakal ağaçlarını kesimden kurtaracak yöntemler üzerinde çalıştıklarını anlatan Hocagil, şunları kaydetti:
"Bazen üreticiler bahçelerini yenilerken veya bahçedeki ağaçların cinsini değiştirirken de, ağaçlar yok oluyordu. Bu kapsamda 10 yıl önce başlattığımız çalışmayla 'ağaçları kökünden çıkararak saksılayalım' diye düşündük. Artık ağaçları saksılıyoruz. Bu sayede hem şehirlerdeki insanların turunçgil özlemlerini gideriyoruz, hem de ağaçları kesilmekten kurtarıyoruz."
Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim...
Devamını Oku ->
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->