Nitrat Eylem Planı ile kirletmeden üretim

28 March Monday, 2022
Adana’da Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi paydaş toplantısı yapıldı. Akdeniz Bölgesini kapsayan alan için yapılan toplantıda nitratın neden olduğu kirliliğe değinilerek, Nitrat Eylem Planı kapsamında çevreci ve temiz üretim modelleri görüşüldü.
Nitrat Eylem Planı ile kirletmeden üretim HABER-KAMERA-FOTOĞRAF: Osman BALCI, Adana İl Enformasyon
 
Toprak ve suyu kirletmeden üretimi ön plana çıkaran Nitrat Eylem Planı için çalışmalar sürüyor.

Çalışmaların Akdeniz Bölgesi ayağında Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Paydaş Toplantısı Adana’da yapıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkan Ali Kılıç Özberk, açılış konuşmasında kirletmeden üretim yapacaklarını belirterek “Burada biraz ar-ge biraz bilimsellik var bir de uygulama var biz uygulayıcı bir genel müdürlüğüz. Yeraltı ve yerüstü sularıyla ilgili 2008 yılından beri yapılmış 2 milyondan fazla analiz sonucumuz var. Nitrata hassas alan kangren olmuş kol değildir. Eğer önlem almazsak orayı yerüstü ve yeraltı suyu bakımından elden çıkaracağız. Bu konu üç bileşenden oluşuyor gübreyi nasıl kullanacağız, araziyi nasıl yöneteceğiz ve sulama. Bunları göz önüne alarak eylem planları oluşturduk. Koruma ve kullanma dengesinde, toprağı- suyu bozmadan ve kirletmeden kullanacağız. Bunu yaparken de bu eylen planlarını uygulayacağız.” dedi. 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Burcu Özsoy, nitratın neden olduğu kirliliğe değinerek “Çevre sorunlarının artması da kullanılabilir su kullanımını kısıtlamaktadır. Artan dünya nüfusu ve buna paralel olarak artan su talebi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını mecburi kılmaktadır. Yerleşim yerleri ile sanayi bölgelerinin atık suları tarım alanlarını drenaj suları azot, fosfor ve karbon gibi besin maddeleri yüzeysel sulara taşımakta ve bu maddeler su havzalarının ekolojik yapısını bozmaktadır.” şeklinde konuştu. 

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de toplantıyla kirliliğe karşı tedbirlerin görüşüleceğini söylerek şunları kaydetti: “Nitratın etkisini azaltmak ve topraklarımızı çoraklaşmadan, tuzlanmadan, aşırı derece yeraltı suyu baskısından kurtarmak amacıyla sulama ve gübrelemeden kaynaklı toprağın yok olmasına neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya geçildi.
akdeniz çukurova nitrat kirlilik havza adana