Nohuta kadın eli değdi

09 August Friday, 2019
Nohut yetiştiriciliğinde mikrobiyal gübre kullanımı kadın çiftçilerle yaygınlaşacak. "Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması" projesi tarla günü Çankırı’da yapıldı.
Nohuta kadın eli değdi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile tarımda yenilikler kadın eliyle yaygınlaşmaya devam ediyor.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın desteklediği Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında nohut üretiminde mikrobiyal gübre kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

"Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması" projesinin tanıtımı Çankırı’da düzenlenen tarla günü etkinliği ile yapıldı.
 
Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün de işbirliğiyle 4 köyde mikrobiyal gübre kullanılarak nohut yetiştirtildi.

Deneme ekimlerinden başarılı sonuçlar alındığını söyleyen Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, çalışmanın kimyasal gübre kullanımını azaltması bakımından önemli olduğuna dikkat çekti.

Nohutun Anadolu topraklarında binlerce yıldır yetiştirilen bir ürün olduğunu da vurgulayan Çakır, “Pek çok kaynağa göre yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmekteydi. Bugün artık Dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır. Hindistan Dünyada en fazla nohut üreten ülke konumundadır.Ülkemizde nohut üretiminde ilk üç sırada yer almaktadır.

Ülkemizde ortalama verim dekara 125 kg, Çankırı’da ise 140 kg civarındadır.

Çankırı genelinde yaklaşık 10.000 dekar alanda nohut ekilişi bulunmakta olup 1.400 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimizde uygulamaya başladığımız nadas alanlarının daraltılması projesi ile 2020 yılı ekilişinde 25.000 dekar alanda sertifikalı nohut ekilişi gerçekleştirilecektir. Bu proje ile nohut tohumu bedelinin %50’si Bakanlığımızca karşılanacaktır. İlimizde ayrıca İyi Tarım Uygulamaları kapsamında nohut üretimi de yapılmaktadır.

Sürdürülebilirlik adına yapılacak çalışmalardan daha başarılı sonuçların alınmasını sağlamak amacıyla eğitim ve yayım faaliyetlerinde kadın çiftçilerimize yer vermek. Birim alandan daha fazla verim almak, aşırı ve bilinçsizce kullanılan kimyevi gübreleri azaltmak, bitki ve toprak kalitesi ile verimliliğinde azalmaların önüne geçmektir. Bu proje aynı zamanda İyi Tarım Uygulamasının temelidir.” dedi.
Tarla günü etkinliğinde uzman personel katılımcılara çalışma hakkında bilgi verdi. Program demonstrasyon tarlasında hasat yapılmasıyla sona erdi.
çankırı nohut mikrobiyal gübre tarla günü hasat tarım ve orman eydb