OGM gücüne güç katacak

26 November Thursday, 2020
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: 2021'de 4 drone, 5 amfibik uçak ve 30 helikopterle hava gücü filomuzu daha da güçlendireceğiz.
OGM gücüne güç katacak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, OGM 2021 Yılı Döner Sermaye Bütçe Hazırlık Toplantısı'nda, kurum çalışanlarına hitap etti.

Bakan Pakdemirli İnsansız Hava Araçlarını (İHA) orman yangınlarında sık sık kullandıkları aktardı.

Bakan, bunların hem ekiplerin müdahalesi hem de yönlendirilmesi noktasında çok da faydasını gördüklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu sayede yangına hassas ormanlarımızın bulunduğu bölgelerde, yangına ilk müdahale süresi 2003'te ortalama 40 dakika iken, bu süreyi 2020'de 12 dakikaya indirdik. İnşallah 2023'e kadar, bu süreyi 10 dakikaya kadar indirmek için gerekli çalışmaları da yapıyoruz. Bu yıl ülkemizde ilk kez 10 ton üzerinde su atabilen 2 amfibik uçak ve 1 helikopter kullandık. 2021'de de 4 drone, 5 amfibik uçak ve 30 helikopter ile hava gücü filomuzu daha da güçlendireceğiz. Çünkü dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı 2020 yılından sonra, 2021'de de aynı meteorolojik risklerin olacağını tahmin ediyoruz."

Her yılın 11 kasımında büyük ağaçlandırma yaptıkların hatırlatan Bakan, "Tohum Ver, Fidana Dönüşsün" projesine de değindi. “Biz onlara tohum vereceğiz, 'bunu büyüt, fidan yap' diyeceğiz. Onlar da bir yıl boyunca tohumun fidana dönüşmesi serüvenine bizzat şahitlik edecek. Ve bir yıl sonra Milli Ağaçlandırma Günü'nde çocuğumuz, kendi sulayıp büyüttüğü fidanını toprakla buluşturacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, ORKÖY bütçesinin artacağının müjdesini de verdi. “Sosyal ve ekonomik maksatlı ferdi desteklemeler için 2020'de 251 milyon 780 bin lira olan ORKÖY bütçesinin 2021'de 300 milyon liraya çıkartılmasını hedefliyoruz. Ayrıca 14 bin 23 orman köylüsünden tahsil edilmesi gereken yaklaşık 40 milyon lira değerindeki kredi taksitlerini, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle erteliyoruz. Bunun yanında, tüm desteklemelerde kredi faizi uygulamasına son verdik, herhangi bir doğal afet durumunda 1 yıla kadar faizsiz olarak borç ertelenmesine de imkan sağladık.” dedi.

Bakan Bekir Pakdemirli son olarak "2023 yılı hedefimiz ise orman varlığımızı ülke yüzölçümünün yüzde 30'una çıkarmak." dedi.
tarım orman bakan bekir Pakdemirli yangın fidan dikim