Öğrenciler israfı engellemek için mutfağa girdi

03 October Tuesday, 2023
Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü Türkiye’nin dört bir yanında yapılan etkinliklerle kutlandı. Samsun’daki etkinlikte ortaokul öğrencileri ekmek ve kek kırıntılarından çikolata topları yaptı.
Öğrenciler israfı engellemek için mutfağa girdi
Haber: Samsun İl Enformasyon
 
Samsun’da öğrenciler gıda israfını önlemek ve farkındalık oluşturmak için mutfağa girdi.

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü kapsamında öğrenciler ekmek ve kek kırıntılarından çikolata topları yaptı.

İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim Müdürlüklerinin ortaklaşa yaptığı etkinlikte katılımcılar gıdanın önemine ve israfla mücadele çekti.

Etkinlikle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,  “İsraf edilen gıdaların önlenmesi dünyada yapılan araştırmada FAO’nun gıda tarım örgütünün yaptığı araştırmada toplam 1,3 Milyar Ton gıda çöpe gidiyor diyor. Bu çok büyük bir rakam. Ülkemizde de bu 18,2 Milyon Ton. Tabi bunu bu şekilde görünce Birleşmiş Milletler 2019 yılı 4. oturumunda Uluslararası gıda kaybı ve israfının önlenmesinin farkındalık günü olarak 29 Eylül’ü ilan etti. Tarım ve Orman Bakanlığımızda yine 2020 yılı içerisinde FAO ile birlikte “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çok” projesini hayata geçirdi. O kapsamda yıllardır işte ekmekteki, lokantalardaki ve toplu tüketim yerlerindeki israfla ilgili birçok farkındalık yaptık. Bugünde burada özellikle Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde atık olan ekmek kırıntıları, evdeki diğer gıdalarla ilgili çocuklarımıza nasıl tekrar geri dönüşüm yapılabilir ve bunu yaparak yeni bir gıda üretimi ile ilgili olgunlaşma enstitümüzde bir farkındalık günü yapalım dedik. Arkadaşlarımız bunu hazırladılar. Amacımız şu, Dünyada hiçbir aç çocuk kalmasın veya kıtlıkla açlıkla bir çocuğumuzun geleceği tehlikeye girmesin. Tüm gıdalar bir şekilde değerlendirilsin. Bunun yanında Bakanlığımız hem gıda işletmelerinde hem lokantalarımızda atıklardan tekrar hayvan yemi yapmak üzere çalışmaları var. Bakın onların atıkları bile değerlendirilsin dökülmesin istiyoruz. Hayvanlarımızın yemi ile ilgili çalışmalarımız 81 il vilayetimizde devam ediyor. Bugün hem insanı doyuracağız hem hayvanı. Bütün canlıyı doyurmak bizim görevimiz.” dedi.

Düzenlenen etkinlik, katılımcı öğrencilere hediyelerinin takdim edilmesi ve hazırlanan ikramlıkların misafirlere sunumuyla son buldu.
tarım orman gıda koruma israf samsun