Ordu’nun bal hedefi büyük

11 February Thursday, 2021
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde hizmet veren bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarından bu yıl içerisinde 2 bin ton balın ihraç edilmesi hedefleniyor.
Ordu’nun bal hedefi büyük Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde hizmet veren ve "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında inşa edilen bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarından bu yıl içerisinde 2 bin ton bal ihracı hedefleniyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ve BALMER Karadeniz Arı Ürünleri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, tesisin hedeflerini açıkladı. Bu yıl için ilk etapta İngiltere'ye yaklaşık 100 ton bal ihracat edeceklerinin bilgisini veren Çifti, gerekli anlaşmaların sağlandığını, ihracat edilecek balların paketlenmesinin sürdüğünü kaydetti. “Herkesin desteğini alıyoruz. Bizim amacımız tesisten bu yıl 2 bin ton balı ihracat edebilmek. Bölgemizde 12 binin üzerinde aktif arıcı var. Dolayısıyla bu tesisin çalışmalarına devam etmesi demek sektöre çok büyük faydaları olacaktır. Hedeflerimize adım adım ulaştığımız takdirde burası arıcılık sektörüne yüzde yüz katkı sunacak. Burası sadece bölgemiz için değil, Türkiye arıcılığı için çok önemli. Bizim amacımız arıcılarımızın maddi anlamda para kazanmalarını sağlamak. Arıcılarımız büyük emekler vererek ürettikleri balları hak ettikleri fiyattan satamıyorlardı. Ama bu tesis sayesinde arıcılarımızın ürettikleri bal fiyatları iyi noktalara geldi. Hedefimiz buradan olabildiğince fazla ihracat yapıp, arıcılarımızın kazancını daha yukarılara taşımak.” dedi.

Tesisi ziyaret eden Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli "Tesisin sektör adına önemli yeri var. Burası piyasadaki tekelleşmenin önünün açılmasına da önemli rol oynadı. İnanıyoruz ki tesise özellikle arıcılarımız sahip çıktığı sürece sektöründe sorunları önemli oranda çözülecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi DOKAP Başkanı Hakan Gültekin de tesisin gelişeceğini söyledi.
ordu arıcılık bal ihraç paketleme tesis