Organik muşmulaya yoğun ilgi

26 November Tuesday, 2019
Dolaşım ve sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiğine inanılan muşmulanın üretimi, Manisa’da her geçen yıl artıyor
Organik muşmulaya yoğun ilgi Manisa'nın Demirci ilçesinde zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilen muşmula yoğun ilgi görüyor.
Türkiye'de bazı yörelerde "döngel", "töngel" ya da "yeni dünya" adıyla bilinen ve başta karaciğer rahatsızlıkları, dolaşım ve sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiğine inanılan muşmulanın üretimi, ilçede geçen yıl artıyor.

İlçe merkezinin yanı sıra Esenyurt, Ören, Hoşçalar, Mahmutlar, Kerpiçlik ve Sevinçler mahallelerinde organik tarım yöntemleriyle üretilen meyvenin hasadına da başlandı. Üreticiler tarafından bahçelerden toplanan muşmulalar, kalitesine göre ambalajlandıktan sonra kilogramı 1 - 3 liradan satılıyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, muşmula ve diğer ürünlerde verimi artırmak için çalıştıklarını belirtti.

Yaklaşık 15 yıldır muşmula üreten Şerife Oğuz, "Toplanan muşmulaları iri ve ufaklıklarına göre ayırıp, tarlamıza kadar gelen tüccarlara satıyoruz. Evimize ekonomik olarak katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Tüccar İsmail Hakkı Erköylü da Demirci'den aldığı muşmulaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Balıkesir'e gönderdiğini ve meyvenin buralarda yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Yörede yıllık 150 ton muşmula üretiliyor. Önümüzdeki yıl ise bu rakamın ikiye katlanması hedefleniyor.
manisa demirci muşmula hasat