Patates tarlalarında yerli tohum bereketi

30 September Friday, 2022
“Yerli Tohum Güçlü Ekonomi Yenilik Yayım Projesi” Çankırılı patates üreticilerine umut oldu. Yerli tohum kullanan çiftçi sayısının her geçen gün arttığı Korgun ilçesinde ekim alanları da genişliyor. Tescilli yerli çeşitlerle kaliteli bir üretime imza atan üreticiler hasat etkinliğinde buluştu.
Patates tarlalarında yerli tohum bereketi Haber: Çankırı İl Enformasyon

Yerli tohumla üretime başladılar, hasatta yüksek rekolteye ulaştılar.

Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikleri yerli tohumla üretimi arttırıyor. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının desteklediği “Yerli Tohum Güçlü Ekonomi Yenilik Yayım Projesi” de Çankırılı üreticilere önemli katkı sağladı.

Yerli tohumla üretilen patateslerin ilk hasadı Korgun’da düzenlenen Hasat Tarla Günü Etkinliğinde yapıldı.
Hasada katılan Çankırı Vali Yardımcısı Recep Yüksel, “Çiftçimizin üretimi teşvik eden birimlerimiz ile işbirliği yapmasını çok önemsiyoruz. Çiftçilik, Anadolu kültüründe üretimle, tohumla ve geçmişle beraber süregelen bir gerçektir. Tarım Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların desteklerinin her geçen yıl daha da artarak devam ettiğini biliyoruz. Yaşadığımız pandemi döneminde üretimin ne kadar değerli olduğunu gördük. Yerli tohum, güçlü ekonomi ilkesi ile üreticimizin çiftçimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün, bakanlığın üreticileri hem teknik konularda hem de ekipman olarak desteklediğini vurguladı.

Düzgün konuşmasında; “Bakanlık projelerimiz kapsamında ve yerel unsurlar ile çiftçilerimizin daha çok üretim elde etmeleri için hem teknik, hem makina ekipman yönünden destek vermekte, hem de maddi olarak tarımsal kaynak sağlamaktayız. Coğrafi olarak toprak miktarımızı arttıramayacağımıza göre, birim alandan elde edilen ürün miktarı, çeşitliliği ve kalitesinin yükseltilmesine yönelik böyle projelere devam ederek çiftçilerimizin her daim yanında olacağız.” ifadelerini kullandı.

Korgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erkan Karadeniz, ilçede patates yetiştiriciliğini tekrar canlandırmayı amaçladıklarını belirterek, “İlçemizde 3 farklı lokasyonda ikişer dekarlık alanlarda yerli 2 çeşit tohumluklarımızla ekilişlerini gerçekleştirdiğimiz projemizde nihayet hasat aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Bu proje ile başlıca amaçlarımız; ilçemiz hafızasında bulunan patates yetiştiriciliğinin tekrar canlanmasını sağlamak, genelde hububat tarımı yapılan ilimizin ürün yelpazesinde patatesin payını arttırmak, aynı zamanda Patates Araştırma Enstitümüz tarafından tescili yapılan yerli tohumluk çeşitlerini kullanarak bu çeşitlerin tanıtımını yapmaktır. Yerli tohumlarımızın üretim alanlarının arttırılması ile çiftçilerimize, ülke ekonomimize çok önemli katkılar sağlayacağına inandığımız projemizin her aşamasında her türlü desteklerinde dolayı Niğde Patates Araştırma Enstitümüze, İl Müdürlüğümüze, önder çiftçilerimize, emeği geçen herkese ve katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sezonun yerli tohumla üretilen patatesleri protokol üyeleriyle birlikte hasat edildi.
Hasat tarla günü etkinliğinde çiftçilere Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce tescil edilen Leventbey ve Niğşah çeşitleri de tanıtıldı.
çankırı yerli tohum patates hasat tarla günü eğitim ve yayın proje tarım ve orman