Patatesin başkentinde yeni çeşit denemeleri

03 September Friday, 2021
Nevşehir’de deneme ekimleri yapılan buğday, arpa, fasulye ve patates çeşitlerinin üretimde kaliteyi arttırması hedefleniyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmaları yerinde inceleyen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, bölgede yerli çeşitlerin üretimini yaygınlaştırmak için üreticilerle bir araya geldiklerini söyledi.
Patatesin başkentinde yeni çeşit denemeleri Haber: Nevşehir İl Enformasyon

Bilim insanları çalışıyor, yerli çeşitler gelişiyor…

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerli çeşitleri geliştirmek için bilimsel çalışmalara verdiği destekler meyvelerini veriyor.

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yerli çeşitlerin deneme ekimlerini yaptı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, yerli çeşitlerin performans olarak ithal çeşitlerden çok daha iyi olduğunu söyledi.
Birişik, “Bugün Kırıkkale Kırşehir ve Nevşehir’de bir dizi incelemelerde bulunduk. Amacımız sorunlarımızı yerinde görmek ve özellikle yönetici arkadaşlarımız da İl Müdürlerimiz, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz ve Enstitü Müdürlerimiz ile sorunlarımızı değerlendirmek üzere istişareler ederek incelemelerde bulunduk. 

Tabii Nevşehir deyince en önemli konu her zamanki gibi patates. Elbette ki biz Türkiye'de patates üretimi açısından çok mesafe kat ettik. Nevşehir üreticimiz de Patates üretim tekniği açısından son derece bilinçli çok Gayretli çok cefakar fedakar bir çiftçidir. Ancak Ülke olarak bizim açımızdan en önemli husus, patates üretimini kendi çeşitlerimiz ile devam etmek. Yaklaşık 50 yıllık araştırma programı sonucunda bugün bu arazide bir çiftçimizin kendi imkânlarıyla kendi şartlarıyla diktiği 7 çeşidi bir arada görüyoruz.

Bugün hasat olmadığı halde, yaptığımız incelemeler şunu gösteriyor ki Türk bilim insanlarının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kendi imkanlarıyla geliştirmiş olduğu çeşitler ithal edilen çeşitlerden performans olarak çok daha iyi görünüyor dolayısıyla nasıl ki savunma sanayinde teknolojisinde kendi imkanlarımız da kendi ihtiyaçlarımızı gideriyorsak tarımın her alanında da kendi ihtiyaçlarımızı, kendi imkan ve kabiliyetlerimiz ile gidermeliyiz. Ülkemizde yaygın bir şekilde tohumluk açısından Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ile ilgili bir iddia var. İşin Özünde Türkiye yurt dışından bir tek dane dahi tohum almadan mevcut üretimini başarıyla dört dörtlük yapabilir.” dedi.

Yeni çeşitlerle deneme ekimi yapan üretici Mustafa Ekmekçi de “İthal tohumla yerli tohumları kıyaslıyoruz. Hasadın yapılmasını bekliyorum ancak patateslerin büyüme ve gelişmenin şu anda iyi olduğunu görüyorum ve yerli çeşitlerin daha başarılı olacağını ümit ediyorum” dedi.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde geliştirilen 7 çeşit patatesin yanında buğday, arpa ve kuru fasulye çeşitlerinin de deneme ekimleri Nevşehir’de yapıldı.
nevşehir patates niğde yerli çeşit tagem tarım ve orman