Personel Genel Müdürlüğü personelle el ele

30 December Thursday, 2021
Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürü Adem Dinç bakanlıktaki çalışmalarının bir yılını özel röportajımızda Web Tarım Tv’ye değerlendirdi. Göreve geldiği günden itibaren yoğun bir tempo ile çalışan Genel Müdür Dinç, teşkilatla bir arada olmaya özen gösterdiğinin altın çizdi. İstişare ve eğitim programlarıyla 7 bölgede il ve bölge müdürleriyle bir araya gelip sorunlarını dinleyen, sorularını yanıtlayan Genel Müdür Dinç, sahada olmanın önemine vurgu yapıyor. İdari personel için kaynak niteliğinde bir kitabı da bakanlığın hizmetine sunan Dinç, çalışmanın tüm kamu kuruluşları için de başvuru niteliğinde olduğuna dikkat çekti.
Personel Genel Müdürlüğü personelle el ele Haber: Neslihan AKTAŞ  - Kamera: Altay TÜRÜNG – Oğuz OĞHAN - Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’deki en geniş teşkilata sahip bakanlıklardan biri. Bakanlığın Personel Genel Müdürlüğü de bu teşkilatın omurgası niteliğinde.

Bir yıllık çalışmalarını Web Tarım TV’ye değerlendiren Genel Müdür Adem Dinç, göreve atandığı günden itibaren merkezde ve sahada yoğun bir mesaiyle çalıştığını belirterek; “Kültür ve Turizm Bakanlığında Personel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayken, Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli Bey’in Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne atanmamı uygun görmesiyle 7 Ocak 2021 tarihinde fiilen buradaki görevime başladım. Bir yıllık geçen zaman içerisinde hem mevzuat değişiklikleri hem teşkilatlanmada yapılan değişikliklerde, personel eğitimleri ve personelimizin ihtiyaç duyduğu her konuda sahada olmayı, bakanımızın talimat buyurduğu üzere sahada ve sahada görev yapan uç beylerimizin yanında olmayı kendimiz için bir görev bir prensip bildik.” ifadelerini kullandı.  

Genel Müdür Dinç, yoğun temposu içinde idari personel için sürekli yararlanılacak bir kaynak kitap projesine de imza attı. Adem Dinç’in önderliğinde uzman bir ekiple hazırlanan “Yönetici El Kitabı” basım aşamasında Eğitim ve Yayın Dairesinin desteğiyle yayımlandı.

“Yönetici El Kitabı beğeniyle karşılanıyor”

Kitabın ulaştığı bakanlık birimlerinden ve diğer kamu kurumlarından olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Genel Müdür Dinç, “Bu bir gönül işi. Hiç kimse böyle bir çalışmanın talimatını vermedi. Ben Devlet Personel Uzmanı kökenliyim. Devlet Personel Başkanlığında “Devlet Teşkilatı El Kitabı” hazırladım. Geçmişimde böyle bir mevzuat bazlı yetişmişlik dönemim bu noktada bize yardımcı oldu, ışık tuttu. Hazırlamış olduğumuz Yönetici El Kitabı da yine hem Bakanlığımızın hem de bakanlığımız dışındaki tüm kamu personelinin en çok ihtiyaç duyacağı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu, 1, 2, 3 ve 4 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnemeleri, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Yazışma Usul ve Esasları ile Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Yasası da dahil olmak üzere yöneticilerimizin en çok ihtiyaç duyacağı mevzuatı bir set halinde hazırladık. Güzel bir mevzuat çalışması oldu.

Biz işin fikrini, mutfak kısmını gerçekleştirdikten sonra dizgi yayın aşamalarında Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızın işbirliği ve destekleriyle bu hizmetimiz gerçekleşti. Zaten Eğitim ve Yayın Dairemizi her zaman biz hizmetlerimizde yanımızda görüyoruz. Biz ailenin müstakil birimleri olarak devamlı işbirliği ve dayanışma içerisinde çalışıyoruz. Beş bin civarında basımını gerçekleştirdiğimiz bu mevzuat setimizi bakanlığımızın dışındaki tüm kamu kurumlarına, üst düzey yöneticilere de bakanımızın hediyesi olarak takdim ettiğimiz zaman çok büyük bir teşekkür ve memnuniyetle geri dönüşleri oluyor.” dedi.  

“Böyle güzel bir değer başka hiçbir bakanlıkta yok”

Tarım ve Orman Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatıyla büyük bir aile olduğunu dile getiren Dinç, bakanlığın yapısı ve çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Tarım ve Orman Bakanlığı 17 bakanlık içerisinde sayısal olarak ilk beş bakanlık içerisinde. Görev olarak da en önemli bakanlıklar içerisinde. Köyde, ilde, ilçede, kasabada, gıdadan tarıma ve hayvancılığa, havadan suya her tarafta görev verilmiş bir bakanlığız. Bu hizmetlerin sevk ve idaresi kolay değil; yönetilebilirliği kolay değil. Bunun için bizim amir arkadaşlarımızın yetkinliği öne çıkıyor. Kariyerim Devlet Personel Uzmanlığı; mektebinde yetiştim ve şimdi de sahasında görev yapıyorum.  Teori ve pratiği birleştirerek, ekip arkadaşlarımızla güzel hizmetler yapmayı planladık.

Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilat bazında baktığımız zaman 12 ana hizmet birimi genel müdürlüğü, 4 bağlı kuruluş genel müdürlüğü, 6 tane kamu iktisadi teşebbüsü ve taşrada doğrudan merkeze bağlı 158 tane kuruluş müdürlüğü ki buralar tam bir akademik bilgi üreten, hizmet üreten teşkilatlarımız. Böyle güzel bir değer başka hiçbir bakanlıkta yok.”
Personelle sahada birlikte olmayı tercih eden bir yönetici olduğunu belirten Genel Müdür Adem Dinç, saha çalışmalarında 7 bölgedeki il ve bölge müdürleriyle personel genel müdürlüğü yöneticilerinin bir araya geldiğini söyledi.

“Uzaktan ve yüz yüze eğitimler devam edecek”

Düzenledikleri istişare toplantıları ve eğitim programlarında personelin ihtiyaçlarını tespit ettiklerini dile getiren Dinç, “Yedi bölgemizde il müdürleri, il müdür yardımcıları, kuruluş müdürleri,  bölge müdürleri ve bölge müdür yardımcıları olmak üzere toplantılar yaparak, taşradaki yöneticilerimizin sorunları, ihtiyaçları ve taleplerini tespit ettik. 11 Ocak’ta başlayan uzaktan istişare toplantılarımızı 19 Ocak’ta tamamladık ve bunu bir rapor haline getirerek Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılındaki yol haritasını belirledik.
Sahadan aldığımız ve ihtiyaç duyulan bu istişare eğitim programlarını yüz yüze gerçekleştirmeye başladık. İlk toplantımızı Muğla ilimizin Fethiye ilçesinde yaptık. İkincisini Erzurum’da üçüncüsünü de Mersin Alata teşkilatımızda gerçekleştirdik. Tabii bu eğitimleri yaparken tamamen iç kaynaklarımızda, eğiticilerimizden faydalandık. Başta kendim olmak üzere, alanında yetkin arkadaşlarımızdan bu eğitimlerimizde faydalanıyoruz. Yani birebir yüz yüze eğitimlerimizi taşrada gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında da Mart ayından itibaren istişare ve eğitim programlarını devam ettireceğiz.” şeklinde konuştu.

Uzaktan eğitimlerin devam edeceğini aktaran Dinç, İstişare ve Eğitim Programlarını da 2022 yılında tüm bölgelerde yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 
pergem personel tarım ve orman adem dinç yönetici el kitabı eğitim ve yayın