Prof. Dr. Güneş: “Buğday geleceğimizin teminatıdır”

08 March Wednesday, 2023
Türkiye’nin un ve makarna ihracatında dünyada lider konumda olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş hububat sektörünü değerlendirdi. Güneş, ekonomik değer arttırmanın önemine vurgu yaptı, ürün kaybının da önlenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Güneş: “Buğday geleceğimizin teminatıdır”
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş Türkiye ve dünya için hububat sektörünün durumunu değerlendirdi. Prof. Dr. Güneş buğdaya yalnızca bir tarımsal ürün olarak bakılamayacağını, stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Güneş, hububatın istihdam, katma değer, üretim ve ihracat açısından önde gelen sektörlerden biri olduğuna değinerek ham maddelerin her yerde yetişebildiğini, önemli olanın ham madde kalitesini artırmak olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Güneş, buğdayın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte yüzde 8-10 civarında bir kayıp yaşandığını, bu kaybın depolama, taşıma, işleme gibi üretimin farklı aşamalarında gerçekleştiğini ve bu israfı minimize etmek için çözüm arayışına gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Buğday üreticisinin geleneksel yapıyı koruduğunu fakat büyük alanlarda daha modern sistemler kullandığını anlatan Prof. Dr. Erdoğan Güneş, su ve elektrik kullanımını azaltacak tarım uygulamalarını kullanmanın önündeki en büyük engelin ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği olduğunu anlattı. Güneş, sistemlerin kurulumundan sonra ise hem çevreyi hem de çiftçilerin cebini koruyacağını anımsattı.

Prof. Dr. Güneş, "Güney Kore'ye giderseniz, örneğin pırasa üretiminde, güneş enerjisi kullanarak hem doğa dostu ürün elde edebilecek hem de elektriği minimize edecek yani maliyeti düşürecek sistemler var. Bunları takip etmemiz lazım." dedi.
​​​​​​​
Türkiye'nin un ve makarna ihracatında dünyada lider konumda olduğunu hatırlatan Güneş, şu aşamada pazarlama stratejilerini geliştirerek ürünün değerinin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
 
 
tarım hububat Prof. Dr. Erdoğan Güneş değer ürün stratejik sektör buğday