Sakaryalı kadınlar "Beni Hafife Alma" diyor

30 May Monday, 2022
Sakarya'daki 16 kadın kooperatifine Ar-Ge ve pazarlama desteği verilecek. Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen "Beni Hafife Alma Projesi" ile gıda, kozmetik ve hediyelik eşya alanında üretim yapan kadın kooperatiflerinin markalaşması hedefleniyor. Makine ve ekipman desteği de verilen kooperatiflerin ticarette daha aktif rol alması bekleniyor.
Sakaryalı kadınlar Kadın kooperatifleri destekleniyor, ürünler markalaşıyor.

Sakarya'da gıda, kozmetik ve hediyelik eşya alanında çeşitli ürünler ortaya koyan 16 kadın kooperatifine, markalaşma süreçlerine katkıda bulunmak için Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen "Beni Hafife Alma Projesi" (BHA) kapsamında destekler sunulacak.

Sakarya Ticaret Borsası (STB) ev sahipliğinde Valilik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğiyle Sakarya'da kadın kooperatifleri temsilcileriyle bir araya gelen proje yürütücüleri, yöresel ürünleri geleneksel yöntemlerle üreten kadınlara sürdürülebilirliği sağlamaları adına destek olacak.

Migros Satın Alma Direktörü Serdar Şen'in de yer aldığı projeyle kadınların kendi imkanları ve devlet destekleriyle kurduğu kooperatiflere ihtiyaçlarına göre tesisleşme, makine ekipmanı, Ar-Ge, ulusal ve uluslararası pazara çıkma konularında proje ortakları tarafından destekler verilecek.

"Ürünlerin pazarda yer bulması için faaliyet yürütüyoruz"

Proje Koordinatörü Erkan Gürkan, projenin, hayatın her alanında nitelikli bilgi üretilebilmesine, hedef kitleye doğru etkili şekilde aktarılabilmesine, nitelikli bilginin ülke çapında kabul gören toplumsal değerlere dönüşebilmesine ve nitelikli bilgi sahiplerinin "Ben de varım" diyerek öğreten kimliğiyle var olabilmesine olanak sağlayan bir toplumsal dönüşüm ve eğitim projesi olduğunu anlattı.

Kadın kooperatiflerinin ticarette daha aktif rol alması adına çalışmalar yürüttüklerini aktaran Gürkan, "Türkiye'nin her şehrine gideceğiz. Buradaki kadın kooperatiflerinin ürettikleri ürünlerin pazarda yer bulması konusunda faaliyetler yürütüyoruz. Her şehrin kendi kendine yetebilir, kendi kendini besleyebilir modeller oluşması konusunda çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Gürkan, Sakarya'da ciddi kooperatif çalışması ve yeteneklerin olduğunu gördüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Kent genelinde 16 kadın kooperatifinin kurulmuş olması önemli. Burada asıl mesele, sadece beceriye sahip olmak değil, o beceriyi hayatın, ekonominin içerisine taşıyabilmek önemli. Bir başka tabirle bunu markalaştırmak önemli. Şehrin markalaşmasına katkısı olmalı, o işle uğraşanların başarısı markalaşmalı. Anadolu'nun her noktasına dokunduğunuzda heyecanlanacağınız şeyler görüyorsunuz. İşin güzel tarafı bu. Müthiş değerler var, o değerleri duyunca da mutlu oluyorsunuz."

"Tüm Türkiye'yi gezeceğiz"

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Genel Başkanı Hakan Yüksel de farklı illerde benzer faaliyetleri yapacaklarını bildirerek, "Tüm Türkiye'yi gezeceğiz, kadın kooperatiflerinin ürettiklerine pazarda yer bulmaları konusunda faaliyetler yürütüyoruz." dedi.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise 2017'de başlayan projenin, eğitimlerin ardından ekonomiye dönmesinin özellikle üreticileri, kadın kooperatiflerini, onların üretip piyasaya girmelerini, ekonomik model kurmayı amaçladığını anlattı.

Özpamukçu, "Burası da onlara bir pazar yaratmak ve ürünlerini pazara çıkarmak, daha çok ürün üretmeye teşvik etmek amacıyla hazırladığımız organizasyonlardan bir tanesiydi." değerlendirmesinde bulundu.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ise kadın kooperatiflerinin Türkiye'de gelişmesinin geciktiğini ifade etti.

STB olarak TARIMKON, Valilik ve ilgili müdürlükleriyle birlikte bir proje gerçekleştirdiklerini aktaran Sarı, "Sakarya'da kurulan kadın kooperatiflerini desteklemek için bir fon ayırabilir miyiz diye, ulusal market zincirlerinin genel müdürlerini ve yöneticilerini davet ettik. Bir komite kurarak yakın zamanda sonuçlarını alarak kadın kooperatiflerine katma değer sağlayacağız." şeklinde konuştu.
sakarya kadın kooperatif beni hafife alma proje destek ar-ge markalaşma tarım