Samsun’da fındık hasadı sürüyor

25 August Thursday, 2022
Samsun'da 1 milyon 175 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 112 bin 500 ton fındık üretimi bekleniyor.
Samsun’da fındık hasadı sürüyor HABER: Samsun İl Enformasyon
 
Türkiye’nin fındık üretimi sıralamasında yüzde 17’lik oranla ikinci olan Samsun’da hasat sürüyor.

Bu yıl il genelinde 1 milyon 175 bin dekar alanda yaklaşık 112 bin 500 ton fındık üretimi bekleniyor.

Hasat sırasında düzenlenen etkinliklerle de üreticiler bilinçlendiriliyor. Ağaçlarının rehabilite edilmesi ve üreticilerin desteklenmesi ile fındık üretiminin Samsun’da ki önemine değiniliyor.

Ondokuzmayıs İlçesi, Aydınpınar Mahallesindeki etkinliğe katılan Vali Zülkif Dağlı, fındık verimini artırmak istediklerini söyledi. Fındık üretimini artırmanın ağaç bakımından geçtiğine dikkati çeken Vali Dağlı: "Fındık üretimini daha da artırmak zorundayız ve bunun da yolu; ağacın gübresini zamanında vermekten, çapalamanın yapılmasından, altının temizlenmesinden, dallarının bakımından geçer. Aksi takdirde, ‘seneden seneye sadece toplamaya gidelim' anlayışıyla bu iş olmaz. Samsun'un özellikle Bafra Ovası'nda üretilen bazı ürünlerde, Türkiye'de ilk üç sıralamasındayız ve bundan daha güzel bir şey olamaz." ifadelerini kullandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da rehabilitasyon çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Hasat sezonuyla tahminlerimizin üzerinde verim olduğunu gözlemledik. Öyle ki bu yıl 120 bin tonun üzerinde rekolte bekliyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan 68 bin 500 çiftçimizin 33 bin 600'ü fındık çiftçimizdir. Yani her hanede ortalama 4 kişi olduğunu varsayarsak bu yaklaşık 120 bin nüfus eder. Nüfusa oranla bakıldığında bölgemizde her 10 haneden birinin fındık işiyle uğraştığını görüyoruz. Böylesi stratejik bir üründe Bakanlığımız da elinden gelen desteği gerek taban fiyat ve gerekse de desteklemeler anlamında yapmaktadır. Bu kapsamda çiftçilerimize geçen yıl 155 milyon TL alan bazlı tarımsal destekleme yaptık. Hem bu desteklerin, hem açıklanan fındık alım fiyatının ve hem de bugünkü hasat etkinliğinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." dedi.
samsun il tarım orman fındık hasat