Samsun’da hasat bereketiyle devam ediyor

03 August Wednesday, 2022
Samsun’da bazı ilçelerde Haziran sonunda başlayan buğday hasadı, Havza ilçesinde devam ediyor. Hasat yapan üreticileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, dane kaybını en aza indirmek için kontrollerin düzenli olarak yapıldığını söyledi.
Samsun’da hasat bereketiyle devam ediyor Haber: Samsun İl Enformasyon

Buğday hasadında dane kaybı yok, verim çok.

Hububatın stratejik öneminin arttığı bugünlerde Samsun’da buğday hasadı telaşı yaşanıyor.

Tarlada hasat yapan çiftçileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, dane kaybı yaşanmaması için titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

İl Müdürü Sağlam, “İlimizde buğday genellikle güzden ve kışlık olarak ekilmektedir. Kışlık ekim yapmak suretiyle, yazlık ekime oranla daha yüksek verim elde edildiği bilinmekte olup ilimizde buğdayın en uygun ekim zamanının 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasındadır.” dedi.

Yüksek verim için sertifikalı tohumluk kullanılması gerekliliğine dikkat çeken Sağlam, “İlimizde buğday hasadının  yüzde 80’i biçerdöverle yapılmaktadır.  Dane kaybını önlemek için il ve ilçe müdürlüklerimizde 53 kontrolör görevli olup hasat boyunca sahada görev yapacaklardır.” şeklinde konuştu.
 
Çiftçileri anız yakmamaları konusunda da uyaran İl Müdürü Sağlam, rekoltenin de beklenenin çok üstünde olduğunu sözlerine ekledi.

Hasat mesaisi devam eden çiftçiler de TMO’nun bu yıl açıkladığı buğday alım fiyatlarından memnun olduklarını dile getirdi.

Hasat yapılan yerlerde il ve ilçe müdürlüklerinde görevli 53 kontrolör görev yapıyor. Çiftçiler hem dane kaybı hem de anız yakma konusunda bilgilendiriliyor.

Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine ise 581 lira para cezası uygulanıyor.
samsun havza buğday hasat dane biçerdöver anız tarım ve orman