Samsun’da üreticilere çilek desteği

01 July Friday, 2022
Bereket Bafra ve Çarşamba Ovasına sahip Samsun’da üreticilere destekler sürüyor. O desteklerden birisi de Çilek yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi. Proje kapsamında 92 üreticiye 720 bin adet yediveren türünde çilek fidesi dağıtıldı.
Samsun’da üreticilere çilek desteği HABER: Samsun İl Enformasyon
 
Bütün yurtta olduğu gibi Samsun’da da üreticilere destekler sürüyor. Gençleri üretime teşvik ve köyden kente göçün önüne geçmek için uygulanan desteklerden birisi de Çilek yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi.

Proje kapsamında 16 ilçe 92 üreticiye 720 bin yediveren diye tabir edilen albion çeşidi Çilek fidesi verildi. Toplamda 158 dekarlık alan için yapılan destek kapsamında ayrıca 6,5 tonluk 145 rulo malç naylonu da verildi.

Projenin uygulandığı tarlada incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Çilek; İlimizde küçük aile işletmelerinin üretim ve gelirlerinin artırılması, çeşitlendirilmesini ve yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından en önemli tarımsal ürünlerden bir tanesidir. İlimizde pazarlama sorunu olmayan çilek üretimimiz 353 da alanda 551 ton olup bu üretim yoğun talebi karşılamamaktadır. 1 dekar çilek bahçesinden ortalama 2 ton çilek hasat edilmekte olup 2021 yılı satış fiyatı 15 TL/ kg olarak gerçekleşmiştir.  Dekara 30 bin TL gibi brüt gelir getiren çilek yetiştiriciliği; sulama ve işgücü imkânı olan, kadın üreticiler öncelikli olmak üzere küçük aile işletmeleri için cazip bir üretim faaliyeti olmaktadır. Özellikle rakım itibariyle gece gündüz sıcaklık farkı, hastalık ve haşerelerin azlığı ile aroma ve tadı gibi faktörlerden dolayı İlimizde Alaçam Dürtmen Yaylası, Ladik, Kavak, Asarcık, Havza, Vezirköprü ilçelerimizin yüksek kırsal alanlarında birim alanda çilek tarımından diğer tarım ürünlerine göre daha fazla gelir elde edildiğinden bu bölgelerde çilek projemiz ayrı bir önem arz etmektedir. Üreticilerimiz arazi sürümü, masura yastık hazırlığı, sulama deposu ve damlama sulama sistemi maliyetlerini kendi bütçesi ile karşılamış olup projemiz toplam bütçesinin % 50’si çiftçilerimiz tarafından ve  % 50’i ise Belediyemiz ve Bakanlığımız bütçe desteği ile karşılanmıştır. Yine İl Müdürlüğümüz tarafından, bugüne kadar üreticilerimizin 4 işçi ile 5 günde emek vererek hazırladıkları çilek bahçesini 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde hazırlayan yeni bir makine temin edilmiş ve üreticilerimizin kullanımına sunulmuş olup bu sayede çilek bahçesi kurulumu artık kolaylaştırılmıştır. Bizler İl Müdürlüğümüz olarak daha önceki yıllarda olduğu gibi, teknik elemanlarımızla; tüm çilek alanlarının besleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve yetiştiricilik programlarını yürütme aşamalarında her zaman üreticilerimizle arazide olacağız. Bir dip not; Bu projemizde 50 teknik elemanımız görev almaktadır ve buradan hem bu personelimize ve hem de az önce yukarıda saydığım Projeye desteği ve emeği geçen kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha teşekkür ederim.” dedi.
çilek samsun üretim destek tarım orman