Samsunlu üretici kivide de başarıyı yakaladı

20 November Tuesday, 2018
Samsunlu üreticiler 15 yıl önce denemeye başladıkları kivi üretiminde başarılı sonuçlar elde etti. Geçtiğimiz günlerde hasadı yapılan meyve iyi tarım uygulaması kapsamında ve sertifikalı olarak piyasaya sürülüyor.
Samsunlu üretici kivide de başarıyı yakaladı Haber: Hatice OLGUN  - Samsun İl Enformasyon
Kamera: Murat ARMAN

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Samsun son yıllarda başarı kazandığı kivi üretimiyle de adından söz ettiriyor.

Bahçesinde farklı meyveler yetiştirmeyi denedikten sonra, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin tavsiyesi ve desteği ile kivi yetiştiriciliği yapmaya başlayan çiftçi Ömer Öntürk sonuçtan memnun.

Samsun’un iklim şartlarının kivi üretimine uygun olmasıyla birlikte yüksek verim ve kaliteli meyve elde eden üreticiler alternatif ürün olarak kivi yetiştirmeye devam edeceklerini belirtiyor.

Kivi üretmenin zahmetli bir iş olduğunu da sözlerine ekleyen Öntürk, kivi bahçelerinin yaygınlaşması ve üreticilerin iyi bir gelir elde etmesiyle köyden yurtdışına göçün de duracağına inandığını söylüyor.

Öntürk, “Köyümüz 50 hane. Bu 50 hanenin bir o kadarı daha Viyana’da. Niye gitti bu insanlarımız Viyana’ya; tembel oldukları için mi? Kesinlikle hayır, alternatif ürün olsa idi bu insanımız Viyana’ya yahut büyük şehirlere hiç göç etmezdi. Şimdi şu bulunduğumuz bahçenin sahibi benim yeğenim ve şu 4 dönüm arazi ile geçinebiliyor. Niye? Ürettiği ürün bu bölgede en iyi performansı gösteren ve verimi ile bir aileyi geçindirebilen bir ürün. Köylerde her ailenin en az 4 dönüm yeri vardır. Bu noktada işte buralarda olabilecek ürün kivi. Yalnız ilk tesis masrafı biraz fazla ve bu işe gireceklere devletimizin bu anlamda desteklemesi şart. Son olarak söylemek isterim ki; üreticiler kividen yarı yarıya kar edebilirler ve hiçbir üründe yüzde elli kar oranı yoktur.” dedi.

Kadın çiftçilerin kiv, bahçelerinde istihdam edildiğini belirten Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman, bölgedeki kivi bahçelerinde iyi tarım uygulaması yapıldığını ve bu sertifika ile ürünün piyasa değerinin arttığını dile getirdi. Akman, kivi bahçelerinin ÇATAK desteği kapsamına alınarak toprağın ve çevrenin de korunduğunu vurguladı.
 
samsun çarşamba kivi