Sanal gerçeklik arı kovanına girdi

23 May Tuesday, 2023
Bal arılarının gizemli dünyası sanal gerçeklikle gün yüzüne çıktı. “Arı Yaşamı 3D Sanal Gerçeklik Uygulaması” ile meraklıları kovandaki arıların polen toplama ve bal yapma sürecine tanıklık ediyor. Arı boyutunda kovanda gezinen ziyaretçiler sesli anlatımla tüm detayları öğreniyor. Eğitimle oyunun birleştiği uygulamanın çocuklar ve gençler için sıra dışı bir deneyim olması hedefleniyor.
Sanal gerçeklik arı kovanına girdi
Bu gözlüğü takanlar kendini arı kovanının içinde buluyor. Arıların gizemli dünyası teknoloji sayesinde herkese açılıyor.

Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünün hayat geçirdiği “Kafkas Arı Konağı Projesi” Türkiye’de bir ilke imza atıyor.

Bal arısının yaşamındaki mikro detayları makro ortama taşıyan Arı Yaşamı 3D Sanal Gerçeklik Uygulaması herkesi arıları yakından tanımaya davet ediyor. Sanal gerçeklik gözlüğünü takan arı meraklıları, arıların boyutuna iniyor ve kovandaki bir arı gibi gezintisine başlıyor.

Ardahan bölgesi çiçek florası ve Kafkas Arısı yerinde resimlendi, Kafkas Arısı ve bölge arıcılığı özellikleri dikkate alınarak simülasyon yapıldı. Çiçeklerden nektar toplamayla başlayan, nektar toplama alanındaki florada arı bireylerinin (ana arı, erkek arı ve işçi arı) tüm yaşam evrelerinin gözlemlendiği sanal tur; ana arının yumurta bırakması, arı larvalarının beslenmesi, arı bireylerinin pupadan çıkması(doğumu), kovan petek gözlerinin temizlenmesi, kovanda güvenlik koruma davranışları, havada uçuş simülasyonları ile arıların çiçeklerden nektar ve  polen toplayarak kovandaki petek gözlerine bırakılması, petek kabartma ve sır örme gibi tüm detayları kullanıcıya anlatıyor.

Çocuklar ve gençler için eğlenceli bir oyunla devam eden uygulama kullanıcısına sıra dışı bir deneyim sunuyor.

Tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı personeli tarafından tasarlanan Arı Yaşamı Sanal Gerçeklik Uygulamasının çok sayıda kullanıcıya ulaşması hedefleniyor.
sanal gerçeklik arı kovan kafkas arı konağı proje 3d uygulama gen merkezi tarım ve orman