Şanlıurfalı çiftçiler tahıl ekimi için yağışları bekliyor

17 November Thursday, 2022
Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı Şanlıurfa'da ekime hazırlanan çiftçiler, kasım ayında düşecek yağışları bekliyor.
Şanlıurfalı çiftçiler tahıl ekimi için yağışları bekliyor
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da hububat ekimine hazırlanan çiftçiler, kasım ayında düşecek yağışları bekliyor.

Ekim ayının sonlarına doğru pamuk, mısır, biber ve domates gibi ürünlerin hasadını tamamlayan çiftçiler, tarlalarındaki atıkları ve anızları temizleyip toprağı işleyerek yeni sezona hazırlandı. Ama yağışların geç düşmesi üreticileri düşündürüyor.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu bölgede yetersiz yağış olması nedeniyle ekim sezonunun geç başladığını belirtti. "Ekim yapacak çiftçiler dört gözle yağışları bekliyor. Geçen hafta kente biraz yağış düştü fakat çok azdı. Kuru tarım yapıldığı bölgelerde çiftçilerimiz ekim yapmaya başladı. Çiftçilerimizin bu ay tohumu toprakla buluşturması gerekiyor. Geçen yıl yağış çok azdı. Gözümüz yukarda, bir damla yağışın düşmesini bekliyoruz. Tarım son yıllarda çok önemli oldu. Daha önce dünyada insanlar silahlarla tehdit edilirken şimdi artık en büyük silah tarım oldu." dedi.

Kentte 40 yıldır çiftçilik yapan Ahmet Yaman ise soğan hasadının ardından tarlasını ekime hazırladığını fakat yağış olmadığı için ekimi geciktirdiğini belirtti.

Geçen yıl iyi bir sezon geçirmediklerini anlatan Yaman "Şu anda tarlamızı sürdük ve işlemler yaptık. Allah'tan yağış bekliyoruz Geçen yıl yağışlar yetersizdi. Bu yıl da şu ana kadar kurak geçiyor. Allah'tan umut kesilmez. Bir an önce güzel yağış düşmesini bekliyoruz. İnşallah bu yıl yağış iyi olur." dedi.

70 yaşındaki çiftçi Hanif Tavşan da bölgede yağışların bu yıl geciktiğini, tarlasını hazırlamasına rağmen hala ekim yapamadığını kaydetti.
tarım Şanlıurfa yağış kuraklık