Şap aşısı seferberliği sürüyor

10 September Thursday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 Yılı Aşılama Programı kapsamında Denizli’de yaklaşık 280 bin hayvanın aşılanması hedefleniyor.
Şap aşısı seferberliği sürüyor Haber: Denizli İl Enformasyon

Denizli’de şap hastalığına geçit yok. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sonbahar dönemi şap aşılama programı kapsamında binlerce hayvanı aşılayarak kentte büyükbaş hayvancılığın sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “2020 Yılı Aşılama Programı” kapsamında ilkbahar döneminde Denizli genelinde 257 bin 401 baş sığır şap hastalığına karşı aşılandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada sonbahar dönemi aşı kampanyasının 16 Kasım’a kadar devam edeceği belirtildi. Kampanya kapsamında 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacak. Kampanya bitene kadar il genelinde 278 bin 332 hayvanın aşılanması hedefleniyor.

Denizli Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca ilk defa aşılanan buzağıların ilk aşıdan 21-30 gün sonra rapel (tekrar) aşılarının yapılması gerekmektedir." denildi.
denizli şap aşı büyükbaş hayvancılık tarım ve orman