Şap hastalığına karşı tedbirler yoğunlaştı

11 July Tuesday, 2023
Son günlerde artış gözlenen şap hastalığına karşı tüm yurtta tedbirler alınıyor. Beyşehir hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatıldı. Ardahan ve Zonguldak’ta da bazı mahalle ve köylerde şap karantinası başlatıldı.
Şap hastalığına karşı tedbirler yoğunlaştı Hayvancılık sektörü şap hastalığıyla mücadele ediyor. Bakanlık sıkı tedbirler alıyor. Aşılama çalışmaları da aralıksız sürüyor.

Beyşehir hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde görüldüğü belirtilen şap hastalığı dolayısıyla Beyşehir Kapalı Hayvan Pazarı’nın önlem amacıyla kapatıldığı bildirildi.

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, bölgede görülen şap hastalığı nedeniyle Sadıkhacı, Emen, Sevindik, Sarıköy ve Üçpınar Mahallelerindeki tüm hayvan hareketliliğinin yasaklandığı belirtildi. Açıklamada “Hastalığın sönüşüne kadar Beyşehir hayvan pazarı kapatılmıştır. İdari ve fenni tedbirlere uymayanlara 42 bin 159 liralık idari para cezası uygulanacak olup, vatandaşlarımızın konu hakkında duyarlı olmaları rica olunur” ifadelerine yer verildi.

Ardahan’da şap alarmı

Ardahan'da il genelinde artış gösteren şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları ile tüm köy ve mahalleler karantinaya alındı.  

Ardahan Valiliği, çok hızlı bir şekilde yayılma özelliği gösteren şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün yayılımının azaltılması amacıyla, il genelinde tüm köyler ve mahallelerin karantinaya alındığını duyurdu.

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural ise başta Ardahan valiliği olmak üzere Tarım ve Orman Müdürlüğü ve tüm odalar olarak bu hastalığa karşı birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Zonguldak'ta 136 köyde şap karantinası başlatıldı

Zonguldak'ta 7 hayvancılık işletmesinde şap hastalığı tespit edilmesi üzerine 136 köy karantina altına alındı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, merkez ilçenin yanı sıra Karadeniz Ereğli, Devrek ve Gökçebey'de 7 hayvancılık işletmesinde şap hastalığı tespit edildi.

Hastalığın görüldüğü işletmelerin 10 kilometre çevresinde bulunan köyler karantinaya alındı, hayvan giriş çıkışı geçici olarak durduruldu. Karadeniz Ereğli'deki tüm köyler ile Devrek, Gökçebey ve merkez ilçede olmak üzere 136 köyün karantina altına alındığı öğrenildi. Hayvan sahiplerini uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendiren veteriner hekimler, yeni doğan buzağılarda da küpeleme çalışması gerçekleştirdi.
# şap hastalık sat-2 konya beyşehir ardahan zonguldak aşı küpe hayvancılık karantina tarım ve orman