Sera kaplı köy

16 March Tuesday, 2021
Tokat merkezdeki Gümenek köyü adeta Küçük Antalya oldu. Çünkü köyün neredeyse tamamı seracılık yapılıyor.
Sera kaplı köy Tokat kent merkezine yaklaşık olarak 12 kilometre uzaklıkta bulunan Gümenek köyü adeta Küçük Antalya oldu. Köyün bu adla anılmasının nedeni ise köyün tamamına yakınının sera ile kaplı olması.

İl genelinde bin 700 dönüm alanda örtü altı tarımı yapılırken, bunun 300 dönümü Gümenek Köyünde yer alıyor. 83 haneli köyde seracılık ise devlet teşviki ile 2004 yılında 250 metrekare ile başladı.

Köydeki üreticilerden Zeki Taşkın, köyün seralaşma sürecini anlattı. Taşkın, “250 metrekare sera ile başladım. Şuanda 4 dönüm seram var. 83 hane köyümüzde diyebilirim ki serası olmayan üç hane ya var ya yok. Yani herkesin serası var. Tarım il Müdürlüğü'nün bize dediği il merkezinde köyümüz seracılık üzerinden merkez köy. Yüksek tepeye çıkıp bakıldığı zaman her taraf bembeyaz gözüküyor. Köyün arazisinin 3/2’si sera ile tamamen kapalı. Hala da devam ediyor.” diye konuştu.

Diğer bir üretici Yavuz Kasım da kooperatifleşme sürecinin seraların yaygınlaşmasındaki rolüne değindi. Kasım, “Köyümüzde ilk başta yedi arkadaşla kooperatif kurduk. Kooperatif olmasaydı bu seralarda bu şekilde büyümezdi. Çünkü en büyük sıkıntı her işin başına çalışmaktan da ziyade pazarlama.” dedi.
tarım sera tokat örtü altı