Sivas’ta 277 projeye 40 milyon destek

06 September Monday, 2021
Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında Sivas’ta hibe almaya hak kazanan yatırımcıların katılımıyla sözleşme imza töreni düzenlendi. Bu kapsamda 277 projeye 40 milyon lira destek sağlanacak.
Sivas’ta 277 projeye 40 milyon destek Sivas’ta tarım ve hayvancılığa destekler artıyor, üretim genişliyor.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, İl Müdürümüz Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, İl Protokolü ve Hibe almaya Hak kazanan yatırımcıların katılımıyla sözleşme imza töreni düzenlendi.

İl Müdürü Seyit Yıldız açılış konuşmasında;Tarım sektörünün en büyük sorumluklarından biri, artan nüfusun sağlıklı ve güvenilir bir şekilde beslenebilmesini sağlamaktır. Çünkü artan nüfusa karşı tarım alanları artmamakta. Dolayısıyla gelişen teknoloji,  yüksek verimli ve sağlıklı tohumları kullanarak birim alandan maksimum verim ve kaliteli ürünlerin alınması gerekir.
akanlığımızın destekleri, TKDK destekleri, İl Özel idaremizin, DAP idaresi ve Oran kalkınma ajansımızın destekleriyle ilimiz, gerek hayvancılıkta , gerek bitkisel üretimde tarımsal potansiyelini her yıl artıran bir il konumundadır. Ayrıca ilimiz  tarımsal sanayi ve markalaşma yolunda hedeflerine emin adımlarla ilerleyen ve birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk on içerisinde yer alan bir il.  Yine Hububat, Yem Bitkileri, Şeker Pancarı, Patates, Ayçiçeği, Kayısı, Arıcılık, Küçükbaş Ve Büyükbaş Hayvancılıkta merkez konumdadır. 2020 TÜİK rakamlarına göre tarımsal hasıla 7,2 milyar liraya ulaşmıştır.

Bakanlığımız, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Ekonomik yatırımların Desteklenmesi başlığı altında 2006 yılından bugüne kadar Tarım ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik olarak yeni tesis yapımı, mevcut tesislerin modernizasyonu ile kırsal altyapı yatırımlarından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi kapsamında alet ve ekipman alımlarında  % 50 hibe desteklemesi vermektedir. 2021 yılı toplam proje sayısı 45 olup proje bedelleri 29 milyon liranın üzerindedir. Projeler tamamlandığında toplam 12,5 milyon TL hibe ödemesi yapılmış olacaktır.

Yine İlimiz yaklaşık 8 Milyon dekar ekilen tarım arazisine sahip ve bununda 1.300.000 dekarı sulanan tarım arazisi. Ve bakanlığımız yeni yapılan baraj ve göletlerle her yıl sulanan tarım arazisini artırmakta. İklim değişikliğinin, kuraklık tehlikesi ile kendisini gösterdiği son yıllarda Bakanlığımız Bireysel Sulama Sistemlerinin desteklenmesine önem vermektedir. Modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, sınırlı olan doğal kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması için kaçınılmazdır.

Bütün bunların bilinci ile Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan bireysel sulama destekleri kapsamında; 2021 yılında 197 çiftçimize toplamda 4 milyon TL’ye yakın hibe ödemesi yapılacaktır. Bu projeler ile 8100 dekar alanda daha modern sulama tekniklerinin kullanımı sağlanmış olacaktır.

Bugün imzalanan toplam proje tutarı: 40 milyon lira ve Hibe tutarı 18 Milyon liradır. Projelerimizin tüm yatırımcılarımıza, ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyor saygılar sunuyorum” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş konuşmasında;Ülkemiz ve Sivas’ımız olarak küresel etkenlere bağlı olarak kuraklığı yaşıyoruz. Yaşanan süreçte özellikle kırsal kesimlerde sulama ile ilgili sorunlarla karşı karşıyayız. Bu açıdan Bireysel Sulama Sistemleri ile ilgili yapılan yatırımlar İlimiz için çok önemli. Önümüzdeki dönemde tüm kamu kuruluşlarıyla beraber kuraklıkla ilgili alınabilecek önlemleri araştırmak üzere çalışmalara başlayacağız. Bu Projede öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığımıza, İl Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sivas Milletvekili Semiha EKİNCİ yaptığı konuşmasında; “İlimizde yürütülen tarımsal proje ve sözleşmeler ile çiftçinin daha da güçlendiğini vurgulayarak Üreten Çiftçi Gelişen Sivas gelişen Türkiye diyerek Sivas’ın ve ülkemizin tarımsal gelişimine katkı sunan başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Sivas Valisi Salih AYHAN konuşmasında;Gelecekte ülkelerin gücünü belirleyecek en önemli başlıklardan biri tarım olacak. Sivas Valisi Salih AYHAN; Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında düzenlenen imza töreni için bir arada olduklarını hatırlatarak, “Yerli ve milli kalkınmanın yollarından biri de elbette tarım ve hayvancılıktan geçmektedir. Tarım, günümüz dünyasında tıpkı savunma sanayi gibi stratejik öneme sahip sektörlerden biri haline geldi. Artan gıda ihtiyaçları, iklim değişimleri gibi birçok neden gelecekte ülkelerin gücünü belirleyecek en önemli başlıklardan birinin tarım olacağını bizlere gösteriyor. 11. Kalkınma Planımızda devletimiz bu konudaki rotasını net bir biçimde ortaya koymuştur. Biz de bu rota doğrultusunda tarım ve hayvancılığı öncelikli tutan bir anlayış içerisinde önemli çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

“Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas” vizyonu ile birçok prestij projenin hayata geçtiğini hatırlatan Vali Ayhan, “Bugün de Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Programı kapsamında desteklemeye hak kazanan 40 Milyon TL tutarında, 277 projemize, 18 Milyon TL hibe desteği sağlayacak imzaları atıyoruz. Ekonomik yatırımlar kapsamında 66 vatandaşımızın doğrudan istihdamı sağlanacak. Bireysel sulama destekleri sayesinde 8.100 dekar alan modern sulamaya geçmiş olacak. Ahır desteklerimiz kapsamında 34 yatırımcımız alet ekipman konusunda desteklenirken, 1 yeni ahır yapımına da destek verilecek. Bu saydığım rakamlar elbette projelerin doğrudan katkıları. Tarım ve hayvancılık, dolaylı etkisi yüksek bir sektör. Bu kapsamda bakılırsa ilimizin tarım ve hayvancılığına bu desteklerin önemli bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Desteklenmeye hak kazanan çiftçilerimizi bir kez daha tebrik ediyor, emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından hibe almaya hak kazanan yatırımcılarımızla sözleşme imzalanarak temsili çek takdim edildi.
sivas kırsal kalkınma hibe yatırım imza