Sivas’ta manda sayısı 4 kat arttı

18 January Tuesday, 2022
Sivas'ta uygulanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi olumlu sonuçlar veriyor. Proje sayesinde kent genelinde manda sayısı 9 yılda 4 katına çıktı. Proje ile ayrıca süt, et verimliliği ve doğum aralığı da artırıldı.
Sivas’ta manda sayısı 4 kat arttı Sivas'ta 2013'te hayata geçirilen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi sayesinde kent genelinde manda sayısı önemli oranda arttı.

Projenin liderliğini yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haki Kara manda sayısını 9 yılda 4 katına çıkardıklarına dikkati çekerek, "Projeye başladığımızda Sivas'ta yaklaşık 1500 manda vardı. O günden bugüne kentte manda sayısı 6 bine ulaştı. Bu bizim için çok büyük kazanım oldu. İnsanlarda manda yetiştirme arzusu oluştu ve giderek artmaya başladı." dedi.

Projeyle et ve süt veriminde de ciddi artışlar olduğunu vurgulayan Kara, "Şu anda süt veriminde yüzde 40, doğum ağırlığında ise yüzde 50 artış sağladık. Ayrıca hayvanların kilo alma oranlarına baktığımızda 1 yıllık tartımlarda yüzde 40'lık artışlar olduğunu görmekteyiz. Bakanlığın dışında Sivas Valiliği İl Özel İdaresi de bize verimin artırılması noktasında çok büyük destek oldu. Biz iki defa İl Özel İdarenin desteğiyle il dışından erkek manda boğası getirerek baba değişimi yapıp hayvanlarda kan değişimi yoluna gittik ve güzel sonuçlar aldık." diye konuştu.

Projeye katılan üreticiler de memnun. Projeden yararlanan yetiştiricilerden Zeliha Can ise üniversitenin sürekli hayvanlarının sağlık kontrollerini, süt ve dışkı analizlerini yaptığını dile getirerek, "Projeden yararlanmadan önce 7 mandamız vardı. Bu sayıyı projeyle 50'ye çıkardık. Çok memnunum işime severek devam ediyorum." ifadelerini kullandı. Projeyle işletmesindeki manda sayısını 5'ten 22'ye çıkaran Alparslan Muyan da üniversiteden gelen yetkililerin hayvanlarının hastalığı, bakımı ve verimiyle sürekli ilgilendiğini söyledi.

Hayvan başına 850 lira destek sağlanan proje Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin iş birliğiyle sürdürülüyor.
sivas manda proje halk elinde ıslah